Een werkgever moet uit hoofde van zijn zorgplicht alles in het werk stellen om een burn-out te voorkomen. Hoe ver dat kan gaan blijkt uit een uitspraak van het Hof in Den Haag (LJN: BC7681).

Wat was het geval? Een werknemer treedt in 1969 in dienst bij zijn werkgever als chauffeur. Zestien jaar later wordt hij assistent-bedrijfsleider en gaat zich bezighouden met de planning. In deze nieuwe functie krijgt hij een burn-out en belandt uiteindelijk in de WAO. De kantonrechter acht de werkgever aansprakelijk voor de burn-out.

 

Overwerk

Deze laatste gaat vervolgens in hoger beroep. Hij heeft immers de werknemer nooit verplicht tot overwerk en er zelfs bij hem op aangedrongen het rustiger aan te doen. Het Hof vindt dat de werkgever de argumenten van de werknemer niet heeft weerlegd.

 

De werkgever heeft namelijk erkend dat de werknemer altijd vooraan stond en voor werk beschikbaar was. Hij had uit hoofde van zijn zorgplicht al het mogelijke moeten doen om de burn-out te voorkomen, door na te gaan of de werknemer ondersteuning nodig had en de werkzaamheden anders in te delen of te verminderen.

 

LET OP: De werkgever moet zijn zorgplicht voor werknemers zeer serieus nemen. Dit gaat zelfs zo ver dat hij werknemers soms tegen zichzelf in bescherming moet nemen.