Tweederde van de loopbaangerichte werknemers in Nederland leeft op zo’n manier dat ze grote gezondheidsrisico's lopen. De baantjesjagers hebben een ongezondere levensstijl dan mensen die promotie wat minder belangrijk vinden.

Deze conclusies zijn afkomstig uit de eerste Nationale LeefstijlBarometer. Een onderzoek dat is uitgevoerd onder 1400 mensen tussen 15 en 70 jaar in opdracht van het Diabetesfonds, de Hartstichting en de Nierstichting.

 

Opwaarts mobielen

De carrièremakers vallen vooral op door een relatief vaker ongezond alcoholgebruik en ongezonde voeding. In het onderzoek vallen ze onder de noemer ‘opwaarts mobielen’ en worden ze omschreven als “individualisten van een jaar of 35 met een uitgesproken fascinatie voor sociale status, nieuwe technologie, risico en spanning”. Volgens de Nationale LeefstijlBarometer gaat het om een groep met een relatief ongezonde leefstijl.

 

Uiterlijk

Kenmerkend voor de ‘opwaarts mobielen’, is volgens de onderzoekers dat ze ‘lekker voedsel’ belangrijker vinden dan gezond voedsel. Volgens de respondenten is ongezond eten ook op veel meer plaatsen te krijgen. Als een carrièrejager al een dieet volgt dan doet hij het niet om gezonder te worden maar vooral om er beter uit te zien.

 

Bijna zestig procent

Uit de Nationale LeefstijlBarometer blijkt verder dat bijna zestig procent van de Nederlanders ongezond leeft en daarmee een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten, diabetes en nierfalen. Ongezonde voeding en overgewicht zijn de risicofactoren die het meest voorkomen. Ongezond leven komt voor in elke sociale klasse en op elk welstandsniveau en is

niet alleen aan de grote steden gebonden.

 

Tip

U kunt zorgen voor gezonde voeding voor uw medewerkers door alleen gezond eten aan te bieden in uw bedrijfskantine. Verder kunt u medewerkers met een overwicht stimuleren hier wat aan te doen. Bijvoorbeeld door aan te geven dat als ze fitter zijn, ze meer energie hebben om hun werk goed te doen en carrière te maken.