CDA-Kamerlid Eddy van Hijum had er bij Asscher op aangedrongen de periode van loondoorbetaling voor kleine bedrijven terug te brengen. Volgens het Tweede Kamerlid vormt de lange loondoorbetalingstermijn een drempel voor kleine bedrijven om nieuwe mensen aan te nemen.
Loondoorbetalingsverplichting 52 weken
Asscher houdt echter zijn poot stijf, want volgens hem heeft de loondoorbetaling ervoor gezorgd dat bedrijven veel meer investeren in het begeleiden van zieke werknemers. Dat heeft zowel extra banen als een kostenbesparing van jaarlijks 800 miljoen euro opgeleverd. De minister onderbouwde zijn vasthouden aan 104 weken loondoorbetaling ook met gegevens van het Centraal Planbureau dat een loondoorbetalingsverplichting van 52 weken niet voor extra banen zal zorgen.
De minister beloofde wel de knelpunten (zoals regeldruk), die de loondoorbetaling voor kleine bedrijven met zich meebrengt, op een rijtje zetten.
Nieuwe termijn
Bij het bepalen van de termijn van doorbetaling moet u periodes van ziekte die elkaar met een tussenpoos van minder dan vier weken opvolgen, samentellen. Als u deze regel niet goed uitvoert, loopt u het risico dat u het loon veel langer betaalt dan noodzakelijk is. Een periode van zwangerschaps- en bevallingsverlof blijft bij het berekenen van de termijn van 104 weken buiten beschouwing: er wordt dus na het bevallingsverlof gewoon doorgeteld. Er is één uitzondering op deze regel, namelijk als de oorzaak van de ziekte voorafgaand aan bijvoorbeeld het zwangerschapsverlof een heel andere is dan de oorzaak van de ziekte na het bevallingsverlof; dan begint er een nieuwe termijn van 104 weken te lopen.