Minister Kamp van Sociale Zaken wil de verlengde WW-uitkering voor oudere werklozen (IOW) tot in 2021 openhouden als overbrugging naar hun pensioen. Hij doet hiermee afspraken gestand die met werkgevers en de vakbeweging zijn gemaakt in het pensioenakkoord.

Kamp heeft schriftelijk gereageerd op een motie van Tweede Kamerlid Roos Vermeij van de PvdA. Zij diende de motie in, omdat de arbeidsmarkt voor ouderen op dit moment nog onvoldoende functioneert en dat maatregelen nodig zijn. Het kabinet wil in 2020 de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar. Maar tot die tijd moet er nog veel gebeuren om kansen van oudere werklozen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

 

De doelstelling van de Wet Inkomensvoorziening Oudere Werklozen (IOW) is gelijk aan de wet Overbruggingsuitkering, namelijk het bieden van een inkomensvoorziening zonder partner- of vermogenstoets aan oudere werknemers na afloop van hun WW- of loongerelateerde WGA-uitkering.

 

2021

De IOW blijft open voor mensen, die zijn geboren vóór 1 januari 1956. Om in aanmerking te komen voor de regeling, moeten ze 60 jaar of ouder zijn als ze werkloos worden of in de WGA belanden voor deels arbeidsongeschikten. De IOW eindigt als deze groep in 2021 de ‘nieuwe’ pensioenleeftijd van 66 jaar bereikt en AOW krijgt.

 

Ook wil Kamp dat in 2021 wordt bekeken of de kansen voor ouderen op werk inmiddels zijn verbeterd en of eventueel meer nodig is.

 

Tip

Kamerbrief over de motie om het voorontwerp van de wet Overbrugginsuitkering uit 2009 nu als wet in te dienen