De werknemer heeft zich op 2 februari 2006 ziek gemeld. Op 15 januari 2008 is de verzekeringsarts van het UWV van oordeel dat er beperkingen zijn. De werknemer krijgt geen WIA-uitkering omdat hij minder dan 35 procent arbeidsongeschikt wordt geacht. De arbeidsdeskundige acht na drie maanden een heronderzoek nodig, omdat de werknemer aangeeft dat hij zich in staat voelt zijn werkzaamheden bij zijn werkgever te verrichten.
Wederindiensttreding en loon
De verzekeringsarts oordeelt dat nog wel sprake is van lichte beperkingen maar verwacht dat de medische situatie op lange termijn wezenlijk verbetert. De werknemer vordert in juni 2008 wederindiensttreding en loon. Deze vordering wordt op 12 november 2008 door de kantonrechter in kort geding afgewezen, omdat hervatting naar waarschijnlijkheid tot hernieuwde uitval leidt. Op 9 februari 2009 (waarschijnlijk een deskundige oordeel) is een verzekeringsarts/bedrijfsarts van oordeel dat er geen arbeidsongeschiktheid bestaat en acht de werknemer per juni 2008 geschikt om zijn eigen werk bij zijn werkgever uit te voeren.
Loonvordering
Ondanks dit rapport heeft de werkgever de werknemer niet tot zijn werk toegelaten. Per 17 juni 2009 heeft de werknemer zijn werkzaamheden hervat, het loon wordt vanaf 8 juni 2009 weer betaald. Bij vonnis van 16 juni 2010 heeft de kantonrechter de loonvordering van werknemer over de periode 9 juni 2008 tot 8 juni 2009 afgewezen omdat de werknemer nog steeds arbeidsongeschikt was te achten en er de werkgever niet verplicht was het loon door te betalen. De werknemer gaat van dit vonnis in hoger beroep.
Vordering loon toegewezen
Het Hof oordeelt dat als een werkgever een werknemer die zich arbeidsgeschikt acht niet in staat stelt zijn arbeid te verrichten, en achteraf inderdaad blijkt dat de werknemer niet arbeidsongeschikt was voor dergelijke arbeid gehouden is het loon door te betalen vanaf het moment van de bereidverklaring. Ook al heeft de werkgever zijn beslissing om toelating te weigeren (aanvankelijk) gebaseerd op in dit geval het oordeel van een verzekeringarts van het UWV. Deze regel geldt ook als de werknemer zijn visie op arbeidsgeschiktheid niet medisch heeft onderbouwd.
Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 6 september 2011, LJN: BT2233
Tip
Probeer als werkgever de mogelijkheid te benutten om proefondervindelijk vast te stellen of de werknemer arbeidsgeschikt is.