Niet alle werknemers die zich naar aanleiding van een arbeidsconflict ziek melden, hebben recht op loon op grond van artikel 7:629 BW. Het recht op loon op grond van dit artikel bestaat immers alleen als een werknemer arbeidsongeschikt is ten gevolge van ziekte.

Als bedrijfs- of UWV-artsen een werknemer die een arbeidsconflict heeft arbeidsgeschikt verklaren – omdat er geen sprake is van ziekte – kan hij zich beroepen op het recht op loon zoals opgenomen in artikel 7:628 BW. In een dergelijk geval zal hij aanvoeren dat hij niet werkt vanwege een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen. Een beroep op dit artikel is niet vaak succesvol. De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 27 juni 2008 (Mak/SGBO, LJN: BC7669) strenge regels hiervoor gesteld.

 

Second opinion

De kantonrechter te Hoorn paste deze regels toe in de volgende zaak. Na een incident op een bedrijfsfeest meldt een werkneemster zich ziek. De bedrijfsarts oordeelt dat er weliswaar sprake is van frictie in de arbeidsverhoudingen, maar dat er medisch gezien geen bezwaar is tegen een spoedige werkhervatting. Na een mislukte mediation hervat de werkneemster niet en vraagt een second opinion aan. Ook het UWV verklaart de werkneemster volledig arbeidsgeschikt en stelt dat er geen sprake is van ziekte of gebrek die werkhervatting verhindert.

 

Niet aan eisen voldaan

De werkneemster blijft thuis en de werkgever stopt de loonbetaling. In een procedure vordert de werkneemster loondoorbetaling op grond van 7:628 BW. Zij stelt dat haar werkgever onvoldoende heeft gedaan om het conflict op te lossen. De kantonrechter meent dat de werkneemster niet aan de eisen in artikel 7:628 BW heeft voldaan, onder meer omdat de werkgever had getracht via mediation tot een oplossing te komen en had aangeboden te bemiddelen tussen de werkneemster en haar collega. De werkneemster had onvoldoende onderbouwd dat de werkhervatting niet van haar kon worden gevergd en heeft dus geen recht op loon.

 

Kantonrechter Hoorn, 8 september 2008, LJN: BF9703

 

Een werknemer moet van goeden huize komen om in een arbeidsconflict een geslaagd beroep op loondoorbetaling op grond van artikel 7:628 BW te kunnen doen. Hiervoor zullen zeer ernstige tekortkomingen aan de zijde van de werkgever moeten bestaan, hetgeen niet snel het geval zal zijn.