Elk jaar opnieuw wordt in december de Whk-beschikking verstuurd naar werkgevers die geen eigenrisico dragen voor de Whk. Vanaf dat moment heb je zes weken om de beschikking te controleren en eventueel bezwaar in te dienen. Het kan echter gebeuren dat je agenda zo overloopt, dat de controle van de Whk-beschikking erbij in schiet. Geen zorg, er is ruimte voor controle met terugwerkende kracht. We helpen je graag op weg.

De gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) wordt door werkgevers, tenzij eigenrisicodrager, afgedragen aan de Belastingdienst om de loonkosten te dekken voor medewerkers die (tijdelijk) arbeidsongeschikt zijn. De hoogte van deze premie is gebaseerd op de individuele schadelast. Hier gaat helaas geregeld iets mis. Ervaring heeft geleerd dat in meer dan 30% van de beschikkingen fouten zijn geslopen die een direct gevolg hebben op je jaarlijkse schadelast.

Ook als de bezwaarperiode van 6 weken is verlopen, is het nog steeds mogelijk om de Whk-beschikking te controleren. Dit kan met terugwerkende kracht tot wel 5 jaar na dato. Door de beschikking te controleren op de meest voorkomende fouten, is de kans aanzienlijk dat jouw organisatie kan besparen op de gedifferentieerde premie Whk.

Controle loont

Tip 1: Tot 28 dagen na uitdiensttreding

Als een uitkering wordt toegerekend van een medewerker die langer dan 28 dagen uit dienst was op het eerste moment van arbeidsongeschiktheid, is dat onterecht. Een ZW- of WGA-uitkering kan alleen aan jouw organisatie worden toegerekend als eerste arbeidsongeschiktheid dag tijdens of binnen 28 dagen na het einde van het dienstverband valt.

Tip 2: BSN onbekend

Een uitkering zonder BSN op de beschikking? Een fusie of overname kan soms de verklaring zijn. Maar ook in dat geval is het goed om te controleren of de uitkering (naar rato) terecht aan jouw organisatie is toegerekend.

Tip 3: Correctie niet (juist) doorgevoerd

Uitkeringen die met terugwerkende kracht worden gecorrigeerd, zie je pas na 2 jaar terug op de beschikking. Correcties die in 2021 hebben plaatsgevonden, worden verwerkt in de Whk-beschikking van 2023. Regelmatig worden deze correcties echter niet of onjuist verwerkt.

Tip 4: Te hoge toerekening

Soms is de toerekening van de uitkering juist, maar de hoogte van de uitkering niet. Bijvoorbeeld als er onterecht een gedeelte van de (fictieve)LAU-uitkering wordt toegerekend.

Tip 5: Ziektewet als vangnet

Als sprake is van een vangnetsituatie mag de ZW- en WGA-uitkering van een medewerker niet worden toegerekend aan de werkgever. Dit geldt voor medewerkers die ziek werden door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie. Maar ook voor zieke medewerkers die een no-riskpolis hebben of voormalig medewerkers die onder de compensatieregeling vallen.

Alsnog bezwaar maken

Heb je fouten gevonden in de Whk-beschikking? Dan kan je een verzoek van herziening indienen bij de Belastingdienst. Jouw bezwaargronden worden dan bekeken en een nieuwe beslissing volgt. Ga je minder premie betalen? Dan kan je zelfs met een verzoek tot teruggaaf de teveel betaalde premie terugvragen.

Nog steeds geen tijd?

Lukt het niet om ruimte vrij te maken in je agenda voor een grondige controle? Of twijfel je of je over voldoende kennis beschikt om dit op te pakken? OAZ heeft een team van HR-specialisten die deze zorg voor je uit handen kunnen nemen. De controle van OAZ gaat over het lopende jaar of met terugwerkende kracht tot 5 jaar terug middels een herzieningsverzoek. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.