In het mkb is een derde van de ondernemers inmiddels eigenrisicodrager. Van de groep mkb’ers die bij het UWV is gebleven, heeft tweederde wel naar de mogelijkheid van uittreden gekeken, maar daar uiteindelijk niets mee gedaan.
Van de mkb-ondernemers die bij het UWV blijven, doet 38 procent dat om gemaksredenen. Voor 17 procent biedt de overstap onvoldoende voordelen, 15 procent is onbekend met de oplossingen die verzekeraars kunnen bieden en 12 procent is onbekend met de WGA-wetgeving.
Extern advies
Een ruime meerderheid (63 procent) van de mkb-ondernemers heeft zich extern laten adviseren over de mogelijkheden om WGA-eigenrisicodrager te worden. Van deze groep hebben de meesten daarvoor aangeklopt bij de accountant (20 procent) en de assurantieadviseur (16 procent).
Premievoordeel
Van de ondernemers die wel hebben gekozen voor het eigenrisicodragerschap is voor 73 procent het premievoordeel bij de verzekeraar daarvoor een belangrijk tot zeer belangrijk element. Voor 60 procent is de stabielere premie bij de verzekeraar ten opzichte van het UWV belangrijk tot zeer belangrijk, 52 procent noemt de betere re-integratieondersteuning van de verzekeraars. Ruim 64 procent van de ondernemers hecht eraan om het WGA-eigenrisicodragerschap en de verzuimverzekering bij één partij onder te brengen.
Verzuimverzekering
Van de mkb-ondernemers die nu al eigenrisicodrager zijn, heeft 72 procent dat aan de verzuimverzekering gekoppeld. Hieruit blijkt de behoefte aan een totaaloplossing op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid van werknemers. Ruim 20 procent van de ondernemers heeft geen verzuimverzekering.