De Q-koorts vormt met zes doden en 450 ziekenhuisopnames een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan de Mexicaanse Griep. De maatregelen tegen de Q-koorts schieten echter tekort. Zeker als je ze afzet tegen de maatregelen tegen de Mexicaanse griep.

ArboNed stelt dit naar aanleiding van opmerkingen van Geert van Nispen, universitair docent en bedrijfsarts bij ArboNed. Van Nispen benadrukt dat het ziektebeeld van de Q-koorts veel heftiger is dan dat van de Mexicaanse griep. Bovendien bezwijken er volgens hem meer kerngezonde mensen aan. Minister Klink van Volksgezondheid gaf begin oktober al aan zich langzamerhand meer zorgen te maken over Q-koorts dan over de Mexicaanse griep.

 

Het vaccin tegen Q-koorts heeft zeer pijnlijke en vervelende bijwerkingen. Daarom vinden vaccinaties plaats van geiten en schapen, omdat deze de ziekte op mensen kunnen overdragen.

 

Eindeloze discussies

Kinderboerderijen en dierentuinen hebben geiten en schapen gevaccineerd, maar bij boerderijen, de grootste risicogroep, schiet de vaccinatie volgens Van Nispen niet op. “De overheid wil dat boeren zelf de vaccinaties betalen. De kosten daarvan lopen echter op tot tienduizenden euro’s per boerderij. Dan krijg je eindeloze discussies over wie wat moet betalen. Bovendien komen er straks weer jonge geitjes en lammetjes aan. Dan begint de hele discussie opnieuw, omdat niet is vastgesteld wanneer jonge dieren moeten worden ingeënt. Intussen loopt de besmetting door.”

 

Tip

Heeft u een werknemer met Q-koorts die wel kan werken of een werknemer met een familielid dat Q-koorts heeft? Dan kan deze werknemer gewoon bij u op het werk verschijnen. Q-koorts is namelijk niet van mens op mens overdraagbaar.