Bij 70 procent van de langdurige ziekmeldingen spelen - naast gezondheidsproblemen - eveneens niet-medische factoren een rol zo blijkt uit cijfers van Zorg van de Zaak.

De werkzame beroepsbevolking in Nederland bestaat uit bijna 8,5 miljoen personen (CBS: vierde kwartaal 2016). Gemiddeld melden zij zich eens per jaar ziek. Van deze ziekmeldingen is 9% langer dan zes weken ziek. Uit cijfers van Zorg van de Zaak blijkt dat van deze 765.000 langdurige ziekmeldingen ongeveer 30% alleen een medische oorzaak heeft. Bij de overige 70% (535.500 ziekmeldingen) spelen naast serieuze gezondheidsproblemen ook andere onopgeloste kwesties een rol. Het gaat dan bijvoorbeeld om (vermeende) onenigheid op de werkvloer, de werkomstandigheden of dat de baan niet meer matcht met de persoonlijke wensen of met de thuissituatie.

Inzetbaarheidscoach

Angeline van Dijk algemeen directeur Zorg van de Zaak Netwerk. “Geregeld spelen naast gezondheidsproblemen andere kwesties waarop je als werkgever en werknemer invloed hebt en constructieve oplossingen kan bedenken. Werkgevers denken daar vaak niet aan, waardoor voor de hand liggende oplossingen onbenut blijven.” Om die reden heeft Zorg van de Zaak de inzetbaarheidscoach als extra schakel aan het proces toegevoegd. Van Dijk: “De inzetbaarheidscoach helpt de werkgever en werknemer praktische oplossingen te vinden voor problemen van niet-medische aard die de inzetbaarheid belemmeren. Hij bespreekt nooit gezondheidsklachten, en vervult een brugfunctie tussen werkgever, werknemer en bedrijfsarts.”