Wat kan ik doen om op werknemerskosten te besparen? Als ik die vraag van opdrachtgevers krijg, verwijs ik vaak naar sociale regelingen. Daarin is de keuze reuze; maar weinig landen hebben zoveel regelingen als Nederland. En het aanbod neemt de laatste jaren alleen maar toe.

Op dit moment is het totale aantal regelingen maar liefst anderhalf keer zo groot als in 2013. Hoezeer deze groei aan regelingen misschien ook een luxe lijkt, het vergroot tegelijkertijd de kans dat u als werkgever geld laat liggen. Vooral bedrijven met vestigingen verspreid over Nederland lopen bovengemiddeld vaak subsidies en andere besparingen mis. Dat komt doordat steeds meer gemeenten steeds vaker eigen regelingen hebben; een voortvloeisel uit de Participatiewet.

Wilt u beter zicht op uw besparingspotentieel? Maak dan eens gebruik van de zes tips hieronder:

  1. Controleer het uitkeringsverleden van uw medewerkers. Toegegeven: het is geen gemakkelijk onderwerp. Maar dat verleden maakt soms wel dat u voor subsidies of regelingen in aanmerking komt. Vraag ernaar in een open sfeer. Heeft uw werknemer het overzicht niet paraat? Vraag dan een machtiging om het uitkeringsverleden voor hem uit te zoeken. Wist u dat maar liefst 4% van de Nederlandse werknemers een status zoals Structureel Functioneel Beperkt (SFB) heeft of officieel arbeidsbeperkt is? Neemt u zo iemand in dienst, dan komt u in aanmerking voor diverse werkgeversvoordelen. Die leveren u gemiddeld al snel 18.000 euro per medewerker op.
     
  2. Bewaar personeelsdossiers minimaal 15 jaar. Wist u dat werknemers tot wel tien jaar in de WGA kunnen blijven? Daardoor zijn de kosten voor een zieke medewerker tot wel 15 jaar later toerekenbaar aan u als werkgever (T2-principe). Om bezwaar te kunnen maken tegen uw premie moet u het dossier van uw werknemer nog hebben. Bewaar uw personeelsdossiers dus minimaal 15 jaar.
     
  3. Controleer bij een fusie of overname de juistheid van de gegevens. Soms worden bij een fusie of overname verkeerde gegevens in de salarissoftware geïmporteerd. Daardoor benut u niet (automatisch) alle vrijstellingen en kortingen. Was uw bedrijf recent betrokken bij een fusie of overname? Controleer dan nog eens extra of daarbij de juiste data zijn gebruikt. Zo’n check levert in totaal al snel EUR 65.000 op, is mijn ervaring.
     
  4. Check de (standaard) instellingen van uw salarissoftware. Afas, Raet, ADP: het zijn zomaar enkele populaire ‘salarispakketten’ onder werkgevers. Vertrouwt u blind op de instellingen van uw software? Een controle is aan te bevelen: het verschilt van pakket tot pakket of functies automatisch of handmatig gaan. Door één vergeten vinkje loopt u soms duizenden euro’s mis.
     
  5. Bewaar de gegevens van uw oude salarispakket. Stapt u over op een ander salarispakket? Zorg dat u toegang houdt tot oude gegevens om achteraf correcties door te kunnen voeren. Ook bij een boekencontrole door de Belastingdienst dient u deze oude gegevens beschikbaar te stellen.
     
  6. Controleer uw Beschikking Werkhervattingskas (Whk), inclusief de specificatie. Elk jaar, in november, stuurt de Belastingdienst alle Nederlandse werkgevers de Beschikking Whk van het komende jaar. Daarin staan de premies voor de arbeidsongeschiktheidsfondsen van het UWV. Krijgt u ook WGA- of Ziektewetuitkeringen toegerekend? Controleer dan goed of dat wel terecht is en of de hoogte van de vermeldde uitkeringen kloppen. Teken bezwaar aan als dat niet zo is. Afhankelijk van de loonsom kan uw besparing jaarlijks oplopen tot EUR 50.000.