Een vijfde van de WIA-aanvragen komt uit op een beschikking van  < 35% arbeidsongeschiktheid. De werkgever wordt geacht passend werk te bieden, terwijl de werknemer vaak gedeeltelijk inzetbaar is. Een lastige situatie. Wat te doen?

Van de werknemers met een loonverlies van minder dan 35 procent, blijft 45 procent werkzaam in het arbeidsproces. Veel werkgevers worstelen dan ook met de vraag wat ze moeten doen met deze groep werknemers. Waar wringt de schoen dan precies?

 

Na invoering van de WIA zijn veel cao’s afgesloten waarin vakbonden met de werkgevers hebben afgesproken dat de werknemers onder die 35 procent in principe in dienst moeten blijven bij de werkgever. Soms is daarbij afgesproken dat de werknemer ook nog eens zijn volledige salaris of een aanvulling krijgt. Betreffende werkgevers komen dus te zitten met een overschot aan werknemers die zij nog maar gedeeltelijk of – als ze pech hebben – helemaal niet meer kunnen inzetten in de oude of een passende functie.

 

Re-integratie

Ook ervaren veel werkgevers dat zij geen ontslagvergunning van UWV WERKbedrijf krijgen omdat ze niet goed kunnen aantonen dat ze zich voldoende hebben ingespannen om de werknemer te laten re-integreren. U moet er als werkgever immers alles aan doen om de werknemer (intern) te plaatsen. Probleem is vaak dat de werkgever in de ontslagaanvraag onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de betrokken werknemer niet te herplaatsen is. In dit geval is de werkgever vaak niet vroeg en grondig genoeg begonnen met onderbouwen waarom de werknemer niet meer bij hem kan werken.

 

Inkomensverzekering

Hoe kunt u dit ondervangen? U moet zo goed mogelijk kunnen aantonen dat u binnen de eerste twee ziektejaren van de werknemer voldoende inspanningen verricht om hem te re-integreren. Als een werknemer binnen die twee jaar niet of onvoldoende aan het werk is gekomen, is het niet aannemelijk dat de werknemer daarna alsnog bij de eigen werkgever aan het werk komt. U kunt hierop inspelen door een inkomensverzekering af te sluiten voor de < 35% arbeidsongeschikten. Hierdoor krijgt de betrokken werknemer een (tijdelijke) inkomensgarantie, waardoor hij sneller geneigd is om lager geclassificeerd werk, binnen de eigen organisatie of elders, te accepteren. Voor u als werkgever wordt daarmee de mobiliteit van deze groep werknemers bevorderd.