
Onder die functie-eisen vallen vaardigheden, vakkennis, opleiding en werkervaring.
Het aannemen van sollicitanten die niet aan de eisen voldoen komt het vaakst voor in het openbaar bestuur, verhuur en overige zakelijke diensten, detail- en autohandel en de bouw, toont het UWV-rapport.
Vooral werkervaring en vakkennis blijken onderhandelbaar, aldus het werkgeversonderzoek. Werkgevers stappen het vaakst af van harde eisen rond het aantal jaar werkervaring.
Ervaring is een kwestie van geduld
Zo wordt er geregeld iemand aangenomen die minder ervaring heeft dan oorspronkelijk gevraagd. “Dat is ook gewoon een kwestie van geduld”, zegt arbeidsmarktadviseur Menno Wester van het UWV tegen het Financieele Dagblad, dat over de kwestie schreef.
Hij benadrukt dat het versoepelen van functie-eisen in veel gevallen noodzakelijk is. “Vooral bedrijven die last hebben van de krapte zetten vaker hun voorwaarden opzij.”
Leren van collega’s
Niet alleen ervaring is minder cruciaal geworden. Ook op het gebied van vaardigheden en diploma’s laten bedrijven vaker eisen varen. Dat gebeurt wel minder vaak dan bij ervaring. Volgens het UWV komt dat doordat het moeilijker is om mensen achteraf nog de juiste vaardigheden of papieren bij te brengen.
Nagenoeg alle werkgevers laten kandidaten die niet aan de gestelde functie-eisen voldeden leren van collega’s of leidinggevenden om de kandidaten toch aan te laten sluiten op de vacature. Daarnaast biedt driekwart van de werkgevers een opleiding, cursus of training aan. In 2021 was dit nog 53 procent.
“Werkgevers zijn niet te beroerd om te investeren maar willen dan bijvoorbeeld wel dat iemand een aantal jaren blijft”, zegt Wester daarover tegen het FD.
Lees hier meer over Informeel leren
In deze interactieve training leer je wat je kunt doen en moet laten om goede samenwerking van de grond te krijgen en levend te houden. Want écht samenwerken levert naast werkplezier ook grootse resultaten.