Voor Mkb-ondernemers is het mogelijk om een SLIM-subsidieregeling aan te vragen. Het doel van de SLIM-regeling is om een leerrijke werkomgeving in het bedrijf te realiseren, of om medewerkers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een beroepsopleiding op maat te laten volgen. Vanaf januari 2025 zijn er uitgebreidere programma’s beschikbaar gemaakt die zich richten op digitale en groene vaardigheden.

 Subsidieregeling Praktijkleren schooljaar 2024-2025

Net als vorig jaar is voor 2025 wederom een budget van 4 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg. Dit moet een extra impuls bieden werkgevers om praktijkleerplaatsen beschikbaar te stellen. Het lijkt erop dat per 2026 de regeling minder ruim wordt aangeboden, maar hier is nog niks definitiefs over bekend gemaakt.

Compensatie transitievergoeding vervalt voor grote werkgevers

Per juli 2026 wordt de regeling Compensatie Transitievergoeding deels stopgezet. Een ontwikkeling die flinke financiële gevolgen kan hebben voor ondernemers, gevolgen waar je wellicht in 2025 al rekening mee moet houden. De Compensatie Transitievergoeding is in het leven geroepen om werkgevers tegemoet te komen in de kosten bij het ontbinden van een arbeidsovereenkomst na langdurige arbeidsongeschiktheid. De transitievergoeding die hierbij betaalt moet worden, werd gecompenseerd om slapende dienstverbanden te voorkomen. Het stopzetten van deze compensatieregeling geldt voor organisaties met 25 medewerkers of meer. Voor hen worden de kosten bij het ontbinden van een arbeidsovereenkomst dus aanzienlijk hoger.

Belangrijke wijzigingen binnen het loonkostenvoordeel 2025

Binnen de Wet Tegemoetkoming Loondomein staan enkele belangrijke wijzigingen op het programma. Zo wordt per 1 januari 2025 het LKV voor oudere medewerkers gefaseerd afgebouwd. Medewerkers die voor 1 januari 2024 in dienst zijn getreden hebben nog recht op het ‘LKV oudere werknemer’ met een looptijd van 3 jaar, voor medewerkers die na deze datum in dienst zijn getreden stopt dit voordeel uiterlijk 31 december 2025. Per 1 januari 2025 worden de voorwaarden rondom het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer daarentegen verruimd. De werkgever kan het LKV over 2025 ook ontvangen als de medewerker re-integratiewerk heeft hervat voordat hij / zij recht heeft op een WIA-uitkering. De werkgever krijgt het LKV voor herplaatste werknemers met een arbeidsbeperking dan vanaf de datum dat de WIA-uitkering ingaat.

LIV

Na het stopzetten van het jeugd-LIV is nu het reguliere lage-inkomensvoordeel aan de beurt. Het LIV wordt per 1 januari 2025 opgeheven. Uiteraard betaalt de Belastingdienst het LIV over de 2024 wel nog uit. Oorspronkelijk was het LIV een stimulans voor werkgevers om medewerkers in dienst te nemen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In de praktijk bleek het niet bij te dragen aan de kansen van deze doelgroep.

Welke gevolgen hebben deze HR-ontwikkelingen op jouw organisatie?

Wil je weten welke gevolgen de wijzigingen hebben op jouw organisatie? De HR-specialisten van OAZ hebben alle ontwikkelingen rondom HR-subsidies en financiële tegemoetkomingen helder op het netvlies. Ze kijken graag met je mee om te zien of jij de beschikbare voordelen optimaal benut. Neem contact op met een van de HR-specialisten van OAZ via 088 5600 700 of mail naar info@oaz.nl