Werknemers die de Mexicaanse griep lijken te hebben, moeten thuisblijven om verspreiding van het virus op de werkvloer te voorkomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft dat in een brief aan bedrijven en werkgeversorganisaties.
Zeven jaar geleden was 12 procent van het callcentrum Switch & Verhuisservice van Nuon ziek. Inmiddels is dat percentage door medewerkers aan te spreken op hun verzuimgedrag teruggedrongen tot 5 procent, meldt de website van het magazine Telecommerce.
Steeds vaker brengen bedrijven, ook kleine ondernemingen, hun vaste personeel onder bij een payroll-organisatie. Door het verleggen van de risico’s van bijvoorbeeld ziekteverzuim - of wanneer er te weinig werkvoorraad is - neemt het payroll-bedrijf u als werkgever de zorg uit handen, terwijl de werknemer tegelijkertijd de zekerheid van zijn vaste baan behoudt.
Als u zelf rechtstreeks iemand voor een brugbaan aanneemt, moet u de aanvraag loonkostensubsidie zelf aanvragen. Komt de brugbaner bij u in dienst via de bemiddeling door een re-integratiebedrijf of arbeidsdeskundige, dan vraagt de bemiddelaar meestal de loonkostensubsidie aan, of hij helpt u bij de aanvraag.
Ter herinnering: werkgevers moeten nu uiterlijk in de 13e week een zieke werknemer aanmelden bij UWV. Per 1 november 2008 is de wetgeving veranderd. Vanaf dat moment hoeft u pas uiterlijk in de 42e week een ziekmelding door te geven. Dat meldt het UWV.
Werknemers die invloed hebben op hun re-integratietraject hebben een grotere kans om snel weer werk te vinden.
Tijdens de wachttijd voor de WIA is het onverstandig om de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer met wederzijds goedvinden te beëindigen: de werknemer zit dan zonder uitkering.
De WAO-uitkering voor jonggehandicapten, de Wajong, blijft op 75 procent van het minimumloon. CDA-minister Donner (Sociale Zaken) komt tegemoet aan de eis van de PvdA om de uitkering niet te verlagen. Wel moet tweederde van de nieuwe Wajongers vanaf 2010 aan het werk.
Voor 12 procent van de werknemers is de mentale en fysieke belasting dusdanig groot, dat deze werknemers niet zeker weten of zij hun werk de komende jaren nog wel volhouden. Ook reorganisatie, relatieproblemen in de privésfeer, problemen met kinderen en de combinatie van spanningen in de privé-situatie én de drukte op het werk beïnvloeden werk en verzuim.
Een op de drie werknemers wil doorwerken tot 65 jaar. Twee jaar geleden was dat nog maar een op de vijf. De bereidheid langer door te werken, is onder alle leeftijdsgroepen ongeveer even sterk gestegen, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2007. Dat meldt De Volkskrant.