Het overgrote deel van de bedrijfsartsen is tegen een splitsing van de functie van bedrijfsarts in een arts voor werknemers en een arts die adviseert aan het management. Dit blijkt uit een onderzoek dat HRM adviesbureau Falke & Verbaan en bedrijfsartsen bemiddelingsbureau Immediator hebben gehouden om de mening over de plannen van FNV en PvdA onder de bedrijfsartsen in Nederland in kaart te brengen.
De eerste wedstrijd van Oranje heeft maandag niet geleid tot extra ziekmeldingen. 4,35 Procent meldde zich ziek; dat is gelijk aan het gemiddelde verzuim een week eerder.
Door budgetproblemen voor de re-integratie van WW-ers kan het UWV voor slechts één op de negen langdurig werklozen re-integratieondersteuning inkopen. Re-integratiebedrijven helpen kansrijke werkelozen, maar hebben geen ruimte om minder-kansrijke mensen te begeleiden.
Bij presenteïsme gaat het om werknemers die op hun werk verschijnen terwijl ze beter thuis kunnen blijven. Onderzoek van The Work Foundation laat zien dat de kosten van presenteïsme die van ziekteverzuim wel eens zouden kunnen overstijgen.
Nederlandse werknemers melden zich minder vaak ziek in vergelijking met collega’s uit omringende landen. Ze zijn echter bij ziekte relatief lang afwezig. Deze verzuimdagen kosten werkgevers in Nederland jaarlijks circa 10,8 miljard euro aan directe kosten.
Duizenden werkgevers zijn dit najaar voor de verzekering van hun personeel tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid overgestapt van uitkeringsinstituut UWV naar private verzekeraars. In veel gevallen was de premieverhoging van het UWV de aanleiding aldus het Verbond van Verzekeraars.
Organisaties hebben onnodige verzuimkosten, doordat werknemers met ziekteverlof gaan terwijl ze nog kunnen werken. Hoe verhoogt u de verzuimdrempel?
Een werknemer, een vlieginstructeur, slaat na een woordenwisseling met zijn leidinggevende zo hard met zijn hand tegen de muur dat hij zijn middenhandsbeentje breekt. Dient de werkgever toch door te betalen nu de werknemer daardoor enige tijd niet meer kan werken?
De werkgever, een hotel, verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een medewerkster housekeeping. Zij is sinds 2001 in dienst en vanaf januari 2008 arbeidsongeschikt als gevolg van klachten die samenhangen met haar zwangerschap. Het UWV acht de werkneemster na enige tijd weer in staat te werken. Volgens de werkneemster zelf is zij nog steeds ziek, nu vanwege psychische klachten.
Een werkgever schort zijn loonbetalingsverplichting op omdat hij van mening is dat een werkneemster haar re-integratieverplichtingen niet nakomt. Zij weigert namelijk behandeling (fysieke activerende begeleiding) omdat deze wordt verzorgd door een therapeut die in dienst zou zijn bij dezelfde werkgever.