Onderzoek in Europese landen van Mercer wijst uit dat maar weinig organisaties in staat zijn om de verzuimgegevens in hun organisatie goed te beheren en dus geen zicht op verzuimoorzaak hebben. Hoewel een groot deel van de ondervraagden wel toegang heeft tot deze gegevens, blijken weinig organisaties de informatie ook te analyseren.
Het kabinet heeft per 1 juli 2011 een aantal wijzigingen doorgevoerd. Wij hebben de belangrijkste op personeelsgebied voor u op een rijtje gezet.
Veel organisaties zijn niet in staat effectief hun verzuimcijfers te beheren wegens gebrek aan goede gegevens. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer. Hoewel de meerderheid toegang heeft tot eenvoudige gegevens over het aantal dagen dat hun werknemers afwezig zijn, zegt slechts een derde van de ondervraagden dat zij de oorzaak van het verzuim kunnen achterhalen.
De wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is volgens werkgevers een succes. De Tweede Kamer heeft de opvolger van de WAO geëvalueerd. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over de bereikte resultaten van de WIA.
Hoe om te gaan met privacygevoelige informatie in de bedrijfsgezondheidszorg en in het bijzonder met medische gegevens bij ziekteverzuimbegeleiding? De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of privézaken van de werknemer aan de werkgever verstrekken. Wat is wel geoorloofd en wat niet? ‘De Leidraad Bedrijfsarts en privacy’ moet helderheid bieden.
De nieuwe Wet Werken naar Vermogen wordt niet per 2012 ingevoerd, maar pas in 2013. Staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) wilde de wet al volgend jaar invullen. De gemeenten hadden hier veel kritiek op. Dit schrijft De Volkskrant.
De re-integratiebureaus krijgen het moeilijk nu het UWV minder geld krijgt van het kabinet. Het UWV is de grootste individuele opdrachtgever in de re-integratiebranche. Door de overheidsbezuinigingen is het budget van de re-integratietrajecten echter gedaald van 126 miljoen naar nul.
Vakbond FNV stelde twee jaar terug al dat een gedeelte van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) in strijd is met het ILO-verdrag 121 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De Tweede Kamer wacht al lange tijd op een oordeel van de ILO over de WIA. Dat is er nu: de ILO heeft felle kritiek geuit.
De Tweede Kamer heeft eind vorig jaar een wetsvoorstel aangenomen over de opbouw en geldigheidsduur van vakantiedagen. Als het wetsvoorstel per 1 juli in werking treedt en de nieuwe regels gelden, moet u in een kalenderjaar twee systemen aanhouden.
Minister Kamp van Sociale Zaken komt met een pakket van voorstellen om de activerende werking van de Ziektewet (ZW) verder te versterken. Doel is om mensen die in de Ziektewet terechtkomen sneller te laten uitstromen. De voorstellen hebben gevolgen voor uitkeringsgerechtigden, werkgevers en de uitvoerders.