Iedereen is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gezondheid, maar de werkgever kan wel helpen aldus Oud Olympisch kampioen volleybal Bas van de Goor.
Bouw en industrie hebben het meeste aandacht voor ziekteverzuim en het leren omgaan met gezondheidsrisico’s op de werkplek. Hier kan de sector zakelijke dienstverlening een voorbeeld aan nemen, blijkt uit een onderzoek van Delta Lloyd uitgevoerd door TNS Nipo.
Organisaties die sturen op duurzame inzetbaarheid, voeren een actief beleid zodat medewerkers ook in de toekomst toegevoegde waarde kunnen leveren. Wilt u weten hoe u uw medewerkers duurzaam kunt inzetten? Op de website Duurzaaminjewerk.nl kunt u ideeën, kennis en best practises uitwisselen.
Als een werkgever het re-integratietraject met een arbeidsongeschikte werknemer wil stopzetten, moet hij eerst het oordeel vragen van de bedrijfsarts, eventueel aangevuld met een second opinion bij het UWV. Denk niet te snel dat u voldoende re-integratie-inspanningen heeft geleverd.
Werkgevers herkennen psychische klachten wel, maar vinden het moeilijk actie te ondernemen. Dit terwijl vroegtijdig signaleren van psychisch verzuim de verzuimduur met een derde kan verkorten. Dat blijkt uit onderzoek van ArboNed.
De afgelopen jaren is er geen toename geweest van mensen met een gezondheidsbeperking op de arbeidsmarkt. Ongeveer de helft van de mensen met een langdurige aandoening tussen 2002 en 2008 heeft een baan.
Een burn-out kan aangetoond worden in de hersenen. Dit hebben wetenschappers van het Donders Instituut in Nijmegen bewezen. Hierdoor is een burn-out voor het eerst vast te stellen op grond van objectieve gegevens.
Werknemers nemen de laatste jaren minder arbeidsverzuim door ziekte op. Dit blijkt uit de 'Arbobalans 2009', een onderzoek van TNO voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
FNV wil naast de bedrijfsarts een nieuw type arts, de ‘werknemersarts’. Deze moet onafhankelijk zijn en uitsluitend de begeleiding en behandeling van zieke werknemers op zich nemen. Voor de bedrijfsarts zou dan meer een rol als organisatieadviseur zijn weggelegd.
Een bijstandsgerechtigde die weigerde deel te nemen aan een re-integratieproject van de gemeente Amsterdam, is in het ongelijk gesteld door de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in zaken over sociale zekerheid.