LHBTI-werknemers lopen tegen extra uitdagingen aan op de werkvloer, mede doordat zij vaker niet worden gehoord of worden gezien door werkgevers. Organisaties slagen er onvoldoende in om de problemen van deze en andere ongeziene en ongehoorde groepen boven tafel te krijgen en aan te pakken. Om werkgevers te helpen op een goede manier het gesprek aan te gaan met LHBTIQ+-werknemers en andere groepen die op de werkvloer met extra uitdagingen te maken krijgen, heeft een groep Nederlandse wetenschappers de P.INC Postercampagne ontwikkeld. De posters haken in op de behoefte van werkgevers om gevoelige onderwerpen als seksuele oriëntatie, burn-out en overgangsklachten bespreekbaar te maken op de werkvloer.
Tijdens de coronapandemie bewogen Nederlanders gedurende de werkdag vanwege het thuiswerkadvies minder. Dit kwam met name door het wegvallen van actief woon-werkverkeer zoals fietsen of wandelen naar het werk. Nu de trend ontstaat om niet meer volledig terug te gaan naar werken op kantoor, lijkt deze beweegtijd daarmee structureel voor een deel te vervallen. Bied als werkgever dan ook ruimte om ook tijdens thuiswerkdagen te bewegen zo bepleit Noor Willemsen, Specialist beweegstimulering bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Omdat duurzaamheid niet alleen gaat over producten en hoe en waar deze geproduceerd worden, is vloerenbedrijf Uzin Utz onder de naam ‘U GROW’ een programma gestart voor álle medewerkers. Vaak ligt een idee ter verbetering of besparing ‘dicht bij huis’ zo is de gedachte. Het vloerenbedrijf heeft hierbij de overtuiging dat als er samengewerkt wordt door alle collega’s en duurzame ideeën gedeeld worden, er gemakkelijk kleine én grote stappen gemaakt kunnen worden om steeds duurzamer te werken en te leven.
Mensen die een druk ervaren om gelukkig te zijn, zijn slechter af in een gelukkig land als Nederland dan elders. Dit blijkt uit onderzoek van Egon Dejonckheere, assistent professor Medische en klinische psychologie aan Tilburg University. Hij pleit voor een 'evenwichtiger maatschappelijk discours'.
Om voor andere functies, taken, rollen binnen of buiten de organisatie in aanmerking te komen - oftewel 'arbeidsmarktfit' te blijven - is het belangrijk dat bedrijven investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Omdat dit voor MKB-werkgevers nog niet altijd gebruikelijk is, biedt het ministerie van SZW hen de SLIM-regeling aan (Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het MKB). U kunt de SLIM-regeling gebruiken voor de Vijf fasenscan om inzicht te krijgen in de leercultuur zo meldt de AWVN.
Een vierdaagse werkweek tegen voltijds betaling. Er zijn zowel tegen- als voorstanders. Medewerkers van marketing agent BossData besloten het zelf uit te testen. Drie maanden lang. ‘De juiste prioriteiten zetten is een van de grootste uitdagingen van de vierdaagse werkweek’
Beroepen veranderen of verdwijnen in hoog tempo Door digitalisering, automatisering en robotisering veranderen of verdwijnen beroepen. Om op deze veranderingen in te spelen is het belangrijk dat de beroepsbevolking op tijd en regelmatig nieuwe skills aanleert en bestaande verbetert. Een skillspaspoort kan daarbij een goed instrument zijn. Zowel werkgevers als werknemers staan er positief tegenover zo blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met een drietal hogescholen en steun van Instituut Gak. Wel vraagt de ontwikkeling en implementatie ervan om visie, brede samenwerking en regie.
Het Centrum Werk Gezondheid en C-Support hebben praktische handreikingen over werken met langdurige coronaklachten opgesteld. De handreikingen zijn bedoeld voor werkgevers, werknemers en zelfstandig werkenden.
In december 2021 daalde het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland naar 4,9% (ten opzichte van 5,1% in november 2021). Toch blijft het verzuim – ondanks lockdown en vakantie – voor de tweede maand op rij uitzonderlijk hoog. Dat komt met name door het hoge, nog altijd stijgende aantal ziekmeldingen als gevolg van corona.
Hoewel de coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op het mentale en fysieke welzijn van mensen, hebben nog niet veel bedrijven hun personeelsaanpak daarop aangepast. Slechts 14 procent van de HR-beslissers is van mening dat initiatieven op het gebied van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers de komende 12 maanden een topprioriteit heeft voor HR. Slechts 12% zegt dat initiatieven rond de bedrijfscultuur prioriteit hebben.