De verplichte verzekering voor de Ziektewet kent een nawerkingsregeling, waardoor onder bepaalde voorwaarden ook na het beƫindigen van de dienstbetrekking toch nog recht op uitkering bestaat.
Nu werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk zijn om te zorgen dat een werknemer met gezondheidsklachten aan het werk kan blijven, neemt het aantal re-integratiemethoden toe. Inzicht in de werking van de verschillende instrumenten blijft echter nog achterwege. Een databank moet hier verandering in aanbrengen.
Ondernemers willen niet meer betalen voor langdurig ziekteverzuim dat het gevolg is van activiteiten die werknemers in hun vrije tijd hebben ontplooid. MKB Nederland presenteerde de Tweede Kamer woensdag een lijst met oorzaken van ziekteverzuim waar werkgevers niet voor willen opdraaien. Zo meldt de Volkskrant.
Volgens een derde van werknemers in Nederland is de werkdruk in 2012 groter geworden, het gaat hierbij om medewerkers in het midden- en kleinbedrijf. Verder geeft ruim een vijfde van de werknemers aan dat hierdoor het leven veel zwaarder is geworden. Ook verwachten de ondervraagden een stijging van het aantal overuren in 2013, zo blijkt uit onderzoek van Google.
Vanaf vandaag kunt u gratis gebruikmaken van de service Werkkracht bij kanker. Bij dit expertpanel kunnen werkgevers en werknemers terecht met vragen over kanker in werksituaties.
Managers vervullen een cruciale rol bij de mentale gesteldheid van werknemers. Samen met lange werktijden is een onvoldoende kwaliteit van leidinggeven de belangrijkste oorzaak van stress bij de werknemer. Dat stelt Mark Winwood, directeur psychologische gezondheid bij verzekeraar AXA, tijdens een discussiebijeenkomst rond mentale gezondheid op de werkvloer aldus Express.be.
Op de werkgever rust een extra inspanningsverplichting om bij boventalligheid van een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer voor deze werknemer een andere passende functie te vinden.
Tjellens Loopbaan Professionals ontving de Kroontjesestafette, de werkgeversprijs voor een stevig en duurzaam inzetbaarheidbeleid. Tjellens kreeg de prijs voor haar unieke HR-beleid voor gedetacheerden, de aandacht voor opleiding en ontwikkeling en toekomstvisie.
De werkgever is bevoegd de loonbetaling op te schorten gedurende de tijd dat de werknemer zich niet houdt aan redelijke voorschriften omtrent het verstrekken van de inlichtingen die de werkgever nodig heeft om te kunnen vaststellen of de werknemer recht heeft op loon tijdens ziekte. Daarnaast kan de werkgever de loonbetaling staken wanneer de zieke werknemer weigert mee te werken aan zijn re-integratie.
Werkgevers verwachten in de toekomst meer te gaan werken met personen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Nu is het zo dat 48 procent van de managers werkt met mensen uit bijvoorbeeld de bijstand of sociale werkplaats die niet zelfstandig aan de slag kunnen. In de toekomst denkt 58 procent van de leidinggevenden dit te gaan doen, veelal op tijdelijke basis en via detachering.