Op 1 januari 2013 treedt de Wet werken naar vermogen (WWNV) in werking. De WWNV vervangt vanaf die datum vier regelingen. Met de WWVN wil het kabinet werkgevers met loondispensatie interesseren mensen met een arbeidsbeperking een baan te bezorgen. De WWNV ligt voor behandeling bij de Tweede Kamer.
Afgelopen jaar hebben minder mensen zich ziek gemeld. Wel neemt het aandeel verzuim door psychische klachten toe. Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.
Het eigenrisicodragerschap van een werkgever eindigt niet door het enkele feit dat de verzekeraar de garantiestelling heeft beëindigd.
In de winter van 2005 glijdt een postbode tijdens haar werk uit en breekt haar enkel. Zij stelt TNT aansprakelijk voor de schade. Had TNT als goed werkgever een verzekering moeten afsluiten ter dekking van de schade van de postbode?
Nu kunt u nog jaarlijks twee keer bepalen of u kiest voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of de Ziektewet via een particuliere verzekering of kiest voor een publieke verzekering via Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het kabinet wil daarin verandering brengen.
Op grond van de wet kan in een aantal gevallen het opzegverbod tijdens ziekte komen te vervallen. Bijvoorbeeld wanneer de arbeidsongeschikte werknemer weigert om passende werkzaamheden te verrichten. Indien het opzegverbod is komen te vervallen kan de werkgever na toestemming van het UWV WERKbedrijf de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig opzeggen.
Een werknemer in de functie van internationaal vrachtwagenchauffeur is al geruime tijd arbeidsongeschikt. De werknemer wordt geadviseerd te solliciteren naar ander werk. Als hij dit weigert, besluit de werkgever de loonbetaling op te schorten.
Een bouwbedrijf vraagt en krijgt voor een werknemer in één van haar vestigingen toestemming van UWVWerkbedrijf de arbeidsovereenkomst op te zeggen vanwege bedrijfseconomische redenen. Aan de ontslagvergunning had UWVWerkbedrijf de wederindiensttredingsvoorwaarde verbonden. Korte tijd later schakelt het betreffende bouwbedrijf in een andere vestiging uitzendkrachten in. Mag dat?
Als een werknemer in een aangepaste functie na een periode van ziekte opnieuw uitvalt, claimt de werkgever dat de termijn van 104 weken plicht tot loondoorbetaling bij ziekte is verstreken. De werknemer stelt dat haar aangepaste functie nu de bedongen functie is en vordert doorbetaling van loon.
Werkgevers vinden dat ze hun medewerkers mogen attenderen op ongezond gedrag. Bijna een tiende van de werkgevers vindt zelfs dat ze hun medewerkers mogen ontslaan op basis van ongezond gedrag. Dit blijkt uit de CZ Vitaliteitspeiling onder 900 respondenten (zowel werkgevers als werknemers).