Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Wat kun je straks als werkgever doen om de schade te beïnvloeden?
Een werknemer is sinds 1992 bij Plukon Blokker BV in dienst, laatstelijk als assistent meewerkend voorman. Op 14 december 2009 is de werknemer met zijn rechterhand bekneld geraakt in een sealmachine, waarna hij arbeidsongeschikt is geraakt. Plukon heeft begin 2012 de loonbetaling aan de werknemer gestopt, omdat de werknemer onvoldoende zou meewerken aan de re-integratie. De werknemer vordert loondoorbetaling.
Vakbonden en werkgevers zijn tegen de plannen van het Kunduz-akkoord om in de ziektewet de ruim 1 miljoen flexwerkers nog maar drie maanden recht te geven op een uitkering, tegen twee jaar nu. Dit meldt De Volkskrant.
Thuis- en telewerk blijkt het ziekteverzuim te kunnen reduceren en het aantal gewerkte uren door arbeidsgehandicapten te kunnen verhogen. Dit en meer blijkt uit de trendrapportage Belemmerd aan het werk van het SCP.
Bij het aannemen van het wetsvoorstel Modernisering Ziektewet zijn de gevolgen voor werkgevers onderbelicht. Werkgevers die met relatief veel tijdelijke krachten werken, krijgen te maken met een flinke lastenverzwaring per 1 januari 2014. Dat stelt onafhankelijk risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.
Op 1 januari 2013 treedt de Wet werken naar vermogen (WWNV) in werking. De WWNV vervangt vanaf die datum vier regelingen. Met de WWVN wil het kabinet werkgevers met loondispensatie interesseren mensen met een arbeidsbeperking een baan te bezorgen. De WWNV ligt voor behandeling bij de Tweede Kamer.
Afgelopen jaar hebben minder mensen zich ziek gemeld. Wel neemt het aandeel verzuim door psychische klachten toe. Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.
Het eigenrisicodragerschap van een werkgever eindigt niet door het enkele feit dat de verzekeraar de garantiestelling heeft beëindigd.
In de winter van 2005 glijdt een postbode tijdens haar werk uit en breekt haar enkel. Zij stelt TNT aansprakelijk voor de schade. Had TNT als goed werkgever een verzekering moeten afsluiten ter dekking van de schade van de postbode?
Nu kunt u nog jaarlijks twee keer bepalen of u kiest voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of de Ziektewet via een particuliere verzekering of kiest voor een publieke verzekering via Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het kabinet wil daarin verandering brengen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling