Horecabedrijven die tijdens het EK-voetbal extra ziekteverzuim verwachten, kunnen gratis huiscontrole aanvragen. Deze service biedt Horecarbo, de arbodienst voor de horeca, zijn klanten rond de wedstrijden van het Nederlands elftal. Van de gratis huisbezoeken moet een preventieve werking uitgaan.
Bijna 52.000 cliënten van uitkeringsinstantie UWV hebben vorig jaar een baan gevonden. Van hen gingen er 31.000 aan de slag na een re-integratietraject. De anderen kregen uitsluitend begeleiding van een re-integratiecoach. Dit blijkt uit het jaarverslag dat UWV heeft gepresenteerd, zo meldt het NRC Handelsblad.
Van de Nederlandse werknemers zegt 4,4 procent zich af en toe ziek te melden als ze geen zin hebben om naar werk te gaan en 6,6 procent meldt zich ziek als ze naar eigen zeggen een serieuze reden hiervoor hebben zo blijkt uit onderzoek van Stepstone.
Wat de wetgever voor u in 2013 kant-en-klaar op de plank heeft liggen, is nog maar deels bekend. Een aantal belangrijke zaken op het gebied van wet- en regelgeving is echter al bekend en is ingegaan per 1 januari.
Ruim een op de acht werknemers had in 2011 burn-outklachten. Deze klachten komen relatief veel voor bij werknemers met een hoge werkdruk en werknemers die weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden ervaren. Werknemers met een partner en kinderen hebben minder vaak burn-outklachten dan overige werknemers zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Een werknemer is sinds 1992 bij Plukon Blokker BV in dienst, laatstelijk als assistent meewerkend voorman. Op 14 december 2009 is de werknemer met zijn rechterhand bekneld geraakt in een sealmachine, waarna hij arbeidsongeschikt is geraakt. Plukon heeft begin 2012 de loonbetaling aan de werknemer gestopt, omdat de werknemer onvoldoende zou meewerken aan de re-integratie. De werknemer vordert loondoorbetaling.
Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Wat kun je straks als werkgever doen om de schade te beïnvloeden?
Vakbonden en werkgevers zijn tegen de plannen van het Kunduz-akkoord om in de ziektewet de ruim 1 miljoen flexwerkers nog maar drie maanden recht te geven op een uitkering, tegen twee jaar nu. Dit meldt De Volkskrant.
Thuis- en telewerk blijkt het ziekteverzuim te kunnen reduceren en het aantal gewerkte uren door arbeidsgehandicapten te kunnen verhogen. Dit en meer blijkt uit de trendrapportage Belemmerd aan het werk van het SCP.
Bij het aannemen van het wetsvoorstel Modernisering Ziektewet zijn de gevolgen voor werkgevers onderbelicht. Werkgevers die met relatief veel tijdelijke krachten werken, krijgen te maken met een flinke lastenverzwaring per 1 januari 2014. Dat stelt onafhankelijk risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.