Het UWV en Boaborea, de koepel van re-integratiebureaus, zijn 15 oktober 2008 een campagne begonnen om werkgevers te stimuleren Wajongers in dienst te nemen. De Wajongers, G-krachten genoemd in de campagne, willen graag werken, maar vinden moeilijk een baan omdat zij beperkingen hebben.
Sinds 18 juli kunnen werkgevers gebruikmaken van een nieuw re-integratie-instrument: de participatieplaats. Wat is het precies? En wat levert het werkgevers op?
Werknemers met een arbeidsconflict roepen in hun emotie al snel dat ze niet meer voor hun baas willen werken. Mag u meteen de koe bij de horens vatten en inzetten op ontslag of re-integratie bij een ander bedrijf, of moet u eerst proberen de werknemer in uw eigen bedrijf te re-integreren?
De Wet verbetering poortwachter verplicht zowel de werkgever als werknemer om zich in te spannen om na ziekte tot werkhervatting te komen. TNO publiceerde onlangs een inventarisatie onder 24 bedrijven met een goed gezondheidsmanagement. Nagegaan is hoe werkgevers het werken naar vermogen vormgeven.
Het kabinet gaat aan de slag met de aanbevelingen van de commissie-Bakker om meer mensen aan het werk te helpen. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar de voorstellen voor de korte termijn. Of de pensioengerechtigde leeftijd wordt opgerekt van 65 naar 67 jaar houdt het kabinet nog open.
Horecabedrijven die tijdens het EK-voetbal extra ziekteverzuim verwachten, kunnen gratis huiscontrole aanvragen. Deze service biedt Horecarbo, de arbodienst voor de horeca, zijn klanten rond de wedstrijden van het Nederlands elftal. Van de gratis huisbezoeken moet een preventieve werking uitgaan.
Bijna 52.000 cliënten van uitkeringsinstantie UWV hebben vorig jaar een baan gevonden. Van hen gingen er 31.000 aan de slag na een re-integratietraject. De anderen kregen uitsluitend begeleiding van een re-integratiecoach. Dit blijkt uit het jaarverslag dat UWV heeft gepresenteerd, zo meldt het NRC Handelsblad.
Wat de wetgever voor u in 2013 kant-en-klaar op de plank heeft liggen, is nog maar deels bekend. Een aantal belangrijke zaken op het gebied van wet- en regelgeving is echter al bekend en is ingegaan per 1 januari.
Van de Nederlandse werknemers zegt 4,4 procent zich af en toe ziek te melden als ze geen zin hebben om naar werk te gaan en 6,6 procent meldt zich ziek als ze naar eigen zeggen een serieuze reden hiervoor hebben zo blijkt uit onderzoek van Stepstone.
Ruim een op de acht werknemers had in 2011 burn-outklachten. Deze klachten komen relatief veel voor bij werknemers met een hoge werkdruk en werknemers die weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden ervaren. Werknemers met een partner en kinderen hebben minder vaak burn-outklachten dan overige werknemers zo blijkt uit cijfers van het CBS.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling