De resultaten die met de inzet van re-integratiedienstverlening worden geboekt, zijn afgenomen: minder mensen vinden weer een baan. De economische crisis is hiervan de belangrijkste oorzaak. Dat blijkt uit het ‘Factsheet re-integratie 2011-2012’ van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).
Tussen 2007 en 2010 is het aandeel werknemers met burn-outklachten toegenomen. En dan vooral in het onderwijs zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Het gemiddelde ziekteverzuim kwam in Nederland in het tweede kwartaal van 2011 uit op 4,1 procent. Het verzuim was in de horeca met 2,5 procent het laagst zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Het aantal bedrijven dat mensen met een beperking in dienst heeft, moet sneller stijgen. Dit vindt staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken). Het uitkeringsinstituut UWV heeft onderzoek gedaan naar de Wajongregeling voor mensen die van jongs af aan een handicap hebben.
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil mensen in de Ziektewet sneller aan het werk helpen. Het betreft hier zieken die geen vaste werkgever hebben, zoals WW’ers en uitzendkrachten, of vrouwen die door een zwangerschap of bevalling ziek zijn geworden. Binnenkort stuurt Kamp hierover een brief aan de Tweede Kamer.
U heeft te maken met een stijging van de afdracht WGA-premie aan de belastingdienst van meer dat 30 procent dit jaar. U heeft eind 2010 de WGA-beschikking 2011 ontvangen van de belastingdienst. In januari jl. zijn voor het eerst de lonen over 2011 uitbetaald. U zult hebben gemerkt dat de afdracht van de WGA-premie fors is gestegen.
Stress op de werkvloer is niet bevorderlijk voor het werkproces. Weglopen van de werkplek, boos worden, maar ook humor kan stress voorkomen. Humor kan zelfs de kans op een burn-out van uw medewerkers verkleinen.
Vijftien procent van de werknemers die langdurig ziek zijn, verzuimt 78 dagen langer door onverklaarbare lichamelijke klachten. Om dit te voorkomen moet u binnen drie weken achterhalen wat de dieperliggende oorzaak van het verzuim is. Te veel begrip tonen daarbij kan overigens verkeerd uitpakken.
40 Procent van de Nederlandse HR-managers en directeuren is van mening dat verzuim erbij hoort en dat je daar weinig aan kunt veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder 635 HR-managers en directeuren, uitgevoerd door onderzoeksbureau GFK Intomart.
Werkgevers van een administratiekantoor, accountantskantoor of arbodienst kunnen vanaf heden gebruik maken van de vernieuwde Verzuimmelder, dit meldt het UWV.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling