De afgelopen jaren was er veel aandacht voor seksuele veiligheid. Toch signaleert maar één op de vier werknemers dat er meer aandacht is voor veiligheid op de werkvloer sinds de MeToo-beweging. Dat blijkt uit onderzoek (onder 1000 Nederlanders) door Workplace Giving, een bedrijf dat programma’s biedt voor vitaliteitsbeleid. Eén op de drie vrouwelijke millennials heeft zich daarbij wel eens onveilig gevoeld op het werk.
Werkgevers worstelen: thuiswerken, hybride werken of helemaal terug naar kantoor zo bericht Villa VdB. "Je hoort her en der dat er mailtjes verstuurd worden door bedrijven dat iedereen weer op kantoor moet komen", vertelt organisatiepsycholoog Aukje Nauta. Ook onderzoeker Organisatiegedrag bij Universiteit Leiden Helen Pluut ziet dat men in het hybride werken nog echt zoekende is. “Hybride werken heeft grote voordelen, maar het moet wel in goede banen worden geleid”
Het aanhoudende tekort aan arbeidskrachten heeft volgens een derde van de ondernemers (36 procent) als belangrijkste gevolg dat de werkdruk onder het personeel is toegenomen. Het aannemen van extra personeel zou de werkdruk kunnen verlagen. In de praktijk blijkt dit vaak lastig. Voor het zevende kwartaal op rij verwachten ondernemers de komende drie maanden meer personeel aan te nemen. Deze verwachting is echter al enige tijd te positief. Naast een hogere werkdruk, ziet ongeveer een zesde (ruim 16 procent) van de ondernemers een duidelijke stijging van arbeidskosten
Door het oplopende tekort aan bedrijfsartsen, lopen de wachttijden op en start de verzuimbegeleiding later dan ooit zo constateert arbodienstvergelijker HR Navigator. Zeker met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt en de vakantietijd moeten werkgevers noodgedwongen terugschakelen. Bedrijven ervaren dubbele pijn, door een combinatie van verplichte loondoorbetaling en omzetderving. Aanvullende maatregelen zijn dan ook nodig. Maar ook zouden 'werkgevers veel zwaarder moeten inzetten op preventie en meer gaan sturen op duurzame inzetbaarheid van hun personeel.'
De computer gaat werk overnemen van overbelaste wijkverpleegkundigen zo meldde minister Helder vorig jaar aan de Tweede Kamer. Technologie zal het personeelstekort in de zorg echter niet verhelpen aldus Ferdy Verboom, manager in de zorg. "Heb meer oog voor culturele verschillen, zodat ook werknemers met een migratieachtergrond kiezen voor de zorgsector," is zijn advies. Bijvoorbeeld door meer te kijken naar de nieuwe zorgwaarden uit de wij-cultuur die mensen met een migratieachtergrond met zich meebrengen. En daar je diversiteitbeleid op aan te passen.
Gendergelijkheid is een belangrijk onderwerp binnen het beleid Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (DGI) bij a.s.r. Om te monitoren of het beleid ook in de praktijk goed uitpakt, voert a.s.r. onder andere jaarlijks een Gender Pay Gap analyse uit. Hieruit blijkt dat mannen en vrouwen bij a.s.r. gelijk worden beloond bij gelijk werk. Daarmee is de Gender Pay Gap bij a.s.r. 0%. De (gecorrigeerde) loonkloof bij Nederlandse bedrijven is 5%, in het nadeel van vrouwen.
Ruim een derde van de HR-professionals in Nederland (37%) vreest dat medewerkers binnen hun organisatie de huidige werkdruk niet meer aan kunnen. Dit terwijl het zorgen voor een aanvaardbare werkdruk binnen de organisatie als geheel door ruim een kwart van de HR-professionals (28%) als één van de grootste uitdagingen wordt gezien.
Leidinggevenden zien dat hun organisaties beïnvloed worden door digitale vermoeidheid, ziekteverzuim en het verlies van talent zo blijkt uit het Global Talent Trends Report van Mercer Nederland. Uit het rapport blijkt verder dat niet het salaris maar het merk in combinatie met de reputatie de belangrijkste reden is voor werknemers om bij een bedrijf te gaan werken, gevolgd door baanzekerheid. 'Bedrijven moeten de overstap gaan maken naar een meer werknemersgerichte aanpak'
Werkgevers hebben in 2021 minder vaak regelingen getroffen om werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting. Ze geven ook aan dat hun werknemers minder autonomie in hun werk hebben dan in eerdere jaren. Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid 2021 van TNO die tweejaarlijks wordt gehouden bij ongeveer 4.500 bedrijven en instellingen in Nederland.
In vacatureteksten in Nederland, België en Duitsland wordt actief gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer steeds vaker aangemoedigd. Opvallend is dat Nederland als fietsland in vacatures die inspelen op woon-werkverkeer per fiets is ingehaald door Duitsland.