Zieke werknemers kosten veel geld. Om die reden huren sommige organisaties commerciële verzuimbureaus in die zeggen het ziekteverzuim terug te kunnen brengen. Niet geheel volgens de regels weet actualiteitenprogramma Zembla te melden.
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken stelt ruim 4 miljoen euro beschikbaar voor een project om werknemers op een goede en gezonde manier langer te laten doorwerken.
Steeds meer Amerikaanse bedrijven steken geld in een betere fysieke vorm en gezondheid van hun personeel. Zij betalen werknemers om af te vallen.
Volgens de huidige Ziektewet moet een werkgever een zieke werknemer uiterlijk in de 13e week van arbeidsongeschiktheid bij het UWV ziek melden. Ook beter melden moet tijdig gebeuren. Om de administratieve lasten bij UWV en werkgevers te verlagen, is een wetsvoorstel ingediend met vereenvoudigingen in de procedure.
De tijdelijke pilot met de adviesvouchers van de Wajong wordt verlengd tot en met 29 april 2011. De vraag naar en uitgifte van de vouchers om onderzoek te doen naar het plaatsen van Wajongers is laat op gang gekomen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.
Grote bedrijven hebben of krijgen een inzetbaarheidprobleem. Er gaan mensen met pensioen en daar komen te weinig anderen voor in de plaats. HR-professionals van het kennisnetwerk HRM Grote Bedrijven - onder andere van Heineken, Wageningen UR en Eneco - zoeken de oplossing in duurzame inzetbaarheid als strategisch managementthema. Hun lessons learned.
Nederlandse werkgevers hebben verzuimbeleid met preventie en ondersteuning van de zieke werknemer goed onder de knie. Dat blijkt uit onderzoek van CRF Instituut. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 340 bedrijven en zorginstellingen verspreid over negen Europese landen.
De aandacht voor duurzame inzetbaarheid staat onder druk zo blijkt uit een enquête onder AWVN-leden. Driekwart van de ondervraagden ervaart knelpunten bij de uitvoering van afspraken over duurzame inzetbaarheid.
Het deskundigenoordeel van het UWV moet bindend worden. Alleen op die manier kan het deskundigenoordeel soulaas bieden aan zieke werknemers die een conflict hebben met hun werkgever over hun re-integratie. Deze conclusie trekt De Ombudsman uit onderzoek dat de stichting met medewerking van UWV uitvoerde.
Intensieve samenwerking tussen arbozorg, curatieve zorg en werkgevers leidt tot korter ziekteverzuim, minder arbeidsongeschiktheid en een verhoging van de arbeidsparticipatie. Deze geïntegreerde arbocuratieve zorg kan een besparing opleveren van een half miljard euro per jaar op verzuim- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.