De gemiddelde Nederlandse werkvloer wordt tegenwoordig bevolkt door drie of meer generaties. Elke groep heeft zijn eigen wensen en eisen. Tegelijkertijd neemt het aantal 55-plussers toe en wordt het aanbod aan jongeren steeds kleiner. Hoe gaat u hiermee om en hoe haalt u het maximale uit iedere leeftijdsgroep?
In de eerste week van de Olympische Spelen is het aantal verzuimmeldingen gedaald. Zes op de duizend werknemers hebben zich ziek gemeld. Normaal melden acht op de duizend werknemers zich in de zomermaanden ziek. Het verschil kan worden verklaard door het feit dat werknemers zich steeds minder ziekmelden als gevolg van de economische onzekerheid.
De cao-lonen zijn forser gestegen dan met het oog op de economische onzekerheid verwacht zou mogen worden. Dat stelt directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen van werkgeversvereniging AWVN in een evaluatie van het cao-jaar 2011. Van der Steen toonde zich wel zeer ingenomen met de inhoudelijke verschuiving in de cao-besprekingen. Meer dan ooit worden volgens hem afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid, flexibiliteit en meeademende loonkosten.
Een werkgever mag niet zelf vaststellen of de werknemer na een ziekmelding wel of niet arbeidsongeschikt is. Dit is voorbehouden aan een bedrijfsarts. De werkgever mag niet zonder toestemming van de werknemer ziektedagen als vakantiedagen aanmerken.
De Tweede Kamer is onlangs akkoord gegaan met wijzigingen in de Ziektewet (ZW). Het is aannemelijk dat werkgevers in 2014 een hogere ZW-premie moeten betalen als zij veel tijdelijke werknemers in dienst hebben. Zowel de hoogte als de duur van de ZW-uitkering wordt dan afhankelijk van het arbeidsverleden van de werknemer.
Als een re-integratiecoach adviseert een arbeidsongeschikt geraakte werknemer geen begeleiding te bieden, besluit de organisatie geen outplacementtraject te starten. Dit gaat echter tegen het advies van de bedrijfsarts in.
Het MKB lijkt het verzuimprobleem te onderschatten. Van de MKB’ers in Nederland denkt 43 procent niets te kunnen besparen door verzuim aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd.
Hoe kan een levenlang leren bij laagopgeleiden gestimuleerd worden, zodat zij kunnen participeren in de veranderende arbeidsmarkt en maatschappij? Die adviesvraag werd door de Tweede Kamer voorgelegd aan de Onderwijsraad. Onlangs presenteerde de Raad het advies ‘Over de drempel van postinitieel leren’, een advies over leven lang leren en de omgang met tweedekansonderwijs.
Drie op de vijf ondernemers vinden dat zij zich met een ongezonde levensstijl van een werknemer mogen bemoeien, ook als die geen aantoonbare invloed op de werkprestaties heeft. Lijdt het werk wel onder factoren als roken, alcohol of ongezond eten, dan vindt maar liefst 92 procent het gerechtvaardigd een medewerker daar op aan te spreken.
Bent u werkgever en bevinden zich onder uw werknemers nog levenslopers? Houd dan rekening met mogelijke extra premielasten werknemersverzekeringen. Per 1 januari 2013 treedt de WUL in werking. De WUL regelt de toepassing van de omkeerregel met betrekking tot de premies werknemersverzekeringen voor de levensloopregeling.