Ieder mens heeft iets waarin hij uitblinkt. Precisie, verantwoordelijkheid, creativiteit of technisch inzicht. Een talent dus. Het is aan u, werkgever, de kunst om dat talent in te zetten en te laten schitteren. Staat u open voor een Wajonger? U staat er niet alleen voor, want de overheid geeft u in de vorm van subsidies en advies extra hulp.
Het is maar in een van de tien gevallen mogelijk om verzuim te voorspellen. Er zijn echter wel factoren die de kans op verzuim vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de groepen werknemers waar u mee te maken heeft, de stijl van leidinggeven en de bedrijfscultuur. U kunt verzuim voorkomen door deze factoren te inventariseren en na te gaan of er verbetering mogelijk is.
Vroeger was 'sociale zekerheid' min of meer een vaste kostenpost. Tegenwoordig kunt u veel meer invloed uitoefenen op de kosten en baten van de sociale zekerheid voor hun organisatie. Dit geldt ook voor uw verzuimbeleid. Zeker gezien de economische crisis is het belangrijk dat u zo goed mogelijk gebruik maakt van de mogelijkheid om hier kosten te besparen.
Een zieke werknemer is voor de werkgever een kostenpost. Die kosten moet u niet onderschatten, zeker wanneer sprake is van een langdurig verzuim. Denkt u maar aan de loondoorbetalingplicht en de kosten, die u moet maken voor de re-integratie van de zieke werknemer. Als de ziekte is veroorzaakt door een derde, kunt u gebruikmaken van het zogenoemde regresrecht (of verhaalrecht). U kunt dan de loonkosten verhalen op de veroorzaker van de ziekte. Hoe werkt dit regresrecht?
U wilt verzuimklachten bij uw werknemers voorkomen door ze aan te zetten tot veiliger en gezonder gedrag. Hoe zorgt u ervoor dat ze hieraan meewerken?
Als een werknemer helemaal niet meer kan werken, kan hij mogelijk aanspraak maken op een IVA-uitkering. U mag het bedrag van deze uitkering aftrekken van de loondoorbetaling. Hoe dit precies werkt en wat de IVA verder inhoudt, leest u in dit artikel.
Het is snel gezegd: er heerst hier een verzuimcultuur! Maar… wat is een verzuimcultuur? Wat hiermee bedoeld wordt, is volstrekt onduidelijk. Dat hiermee een negatieve kwalificatie wordt afgegeven over de werknemers en hun gedrag is wel duidelijk. Opvallend is dat deze uitspraak alleen wordt gedaan door mensen die zeggen geen deel uit te maken van dit verschijnsel. Met andere woorden: het wordt waargenomen door externe waarnemers, die het gedrag van een groep diskwalificeren.
Verzekeren, is dat nou wel altijd nodig? Nee, natuurlijk niet. Maar de vraag is: wanneer wel en wanneer niet? Welke risico’s moet u absoluut afdekken en wat kunt u best zelf voor u rekening nemen? Om u een handje te helpen, zetten we de grootste misverstanden over verzekeringen op een rij.
U moet een re-integratiedossier bijhouden en een re-integratieverslag opstellen bij langdurig arbeidsverzuim van een werknemer. Daarnaast moet u met de werknemer na één jaar ziekte het re-integratietraject tot dan toe evalueren. In dit artikel leest u aan welke eisen het re-integratiedossier, het re-integratieverslag en de eerstejaarsevaluatie moeten voldoen. Ook schenkt het artikel aandacht aan enkele punten waarop u moet letten bij het opstellen van de verschillende documenten.
Via de arbeidsvoorwaarden kunt u arbeidsverzuim terugdringen. Collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) bevatten in toenemende mate dergelijke prikkels, maar ook in een eigen arbeidsvoorwaardenregeling kunt u prikkels opnemen om het verzuim terug te dringen. Deze regeling mag niet strijdig zijn met een cao en moet u goed laten keuren door de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling