Er is momenteel veel te doen rondom de quotumregeling waarmee mensen met een beperking aan betaald werk moeten worden geholpen. Werkgeversorganisaties zijn tegen, kennisinstituten twijfelen aan het effect. Wanneer wordt een werknemer precies aangemerkt als arbeidsgehandicapt?
Investeringen in duurzame inzetbaarheid motiveren werknemers vanaf 55 jaar om langer aan het werk te blijven en pensionering uit te stellen. Een ontslagbelasting en aannamesubsidie zouden hierbij kunnen helpen zo staat te lezen in de CPB Policy Brief 2013/02 ‘Ouderen aan het werk’.
De quotumregeling waarmee staatssecretaris Jetta Klijnsma mensen met een beperking aan betaald werk wil helpen, roept stevige reacties op. Werkgeversorganisaties zijn tegen, kennisinstituten twijfelen aan het effect. Bedrijven zoals ABN AMRO zoeken inmiddels zelf al naar wegen om arbeidsgehandicapten een plek in de organisatie te bieden.
Als een werknemer door ziekte niet in staat is zijn eigen werk (lees: de bedongen arbeid) te verrichten, maar hij wel andere passende arbeid kan verrichten, dient de werkgever andere passende arbeid aan te bieden en moet de werknemer deze arbeid aanvaarden. Het kan gebeuren dat de werknemer die andere passende arbeid verricht opnieuw uitvalt wegens ziekte. In dat geval rijst regelmatig de vraag of de verrichte passende arbeid de nieuwe bedongen arbeid is geworden.
Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Voor grote bedrijven wachten ingrijpende veranderingen maar ook uitdagingen. “Als je het goed doet, word je beloond.”
Omdat gezond ondernemen steeds belangrijker wordt is Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea een samenwerking met verschillende organisaties aangegaan en helpt het zo bedrijven met het formuleren en implementeren van complete gezondheidsprogramma’s. Enkele cases van bedrijven die aan de slag zijn gegaan.
Een aantal uitspraken van de Hoge Raad tonen aan dat de werkgeversaansprakelijkheid niet ophoudt bij een veilige werkplek. U kunt uw werknemers nog zo’n goede werkplek volgens de wettelijke regels bieden, als er buiten die werkplek een ongeval met een werknemer plaatsvindt, dan kunt u toch aansprakelijk worden gesteld. Ook al heeft u op die situatie geen invloed. Goed werkgeverschap moet u namelijk altijd betrachten.
Vorig jaar heeft het Europese Hof zich uitgelaten over het recht van werknemers op opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte gelet op de Arbeidstijdenrichtlijn 2003/88. De uitkomst van deze uitspraak kan aanzienlijke gevolgen hebben voor Nederlandse werkgevers. Enkele adviezen.
Bij arbeidsverzuim door ziekte gaat het om een van de uitingsvormen van negatieve energie. Als u sterk stuurt op dat verzuim, kan het best dat u het halveert. De negatieve energie kan dan echter op een andere manier toch de kop op steken. Mensen zijn bijvoorbeeld wel aanwezig, maar lopen de kantjes eraf of stellen zich negatief op. Er is dan sprake van mentaal verzuim.
Met een goed fraudebeleid minimaliseert u de kans op fraude bij verzuim in uw organisatie. Voor dit beleid geeft u aan wanneer sprake is van fraude, wat de sancties zijn en hoe u fraude tegengaat. Het is belangrijk dat u aan uw werknemers duidelijk maakt wanneer hun verzuimgedrag frauduleus is. Ook moeten ze weten dat u dit niet tolereert en dat u het bestraft.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling