Het UWV beleeft turbulente tijden. De organisatie heeft te maken met fusies en reorganisaties, en verandert op alle fronten onder invloed van de digitalisering van de dienstverlening. Daarbovenop moeten de 18.000 werknemers voortdurend meebewegen met de politieke actualiteit. Onrust en dynamiek lijken – kortom – meer regel dan uitzondering. Uitdagingen genoeg voor HR, zo leert een gesprek met Martin Harms, directeur HRM: “Ik vind dat we trots mogen zijn op het feit dat we steeds die beweging weten te maken en steeds weten aan te sluiten bij de zaken die de politiek belangrijk vindt. Die trots moeten de medewerkers meer gaan voelen. Daarmee wil ik aan de slag.”
In twee van de drie gevallen vraagt een contactpersoon naar medische informatie, terwijl dat niet mag zo blijkt volgens de FNV uit meldingen bij het Meldpunt Verzuimbegeleiding.
Werkgevers kunnen op enorme kosten worden gejaagd als ze de gegevens die het UWV gebruikt om de premies voor de nieuwe Ziektewet vast te stellen, niet goed controleren. De kosten voor onterecht betaalde premielasten kunnen oplopen tot wel vijf ton per werknemer. De verwachting is dat ruim een derde van de UWV-gegevens over ex-werknemers onjuist is.
Een kwart van de gepensioneerden wil weer werken mits ze zelf de voorwaarden kunnen bepalen. Ook als ze daarvoor 25 procent salaris moeten inleveren zo blijkt uit onderzoek van Medical Delta.
Minister Opstelten heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten te willen onderzoeken hoe de leeftijdsopbouw binnen de Nationale Politie evenwichtiger kan worden. Dit naar aanleiding van het jaarverslag van de Nederlandse Politie. Daaruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd is gestegen naar 41,7 jaar.
Een werknemer is op 1 januari 1990 als docent in dienst getreden bij een onderwijsinstelling. De bedrijfsarts heeft op 18 mei 2010 de werkgever op de hoogte gebracht van het feit dat de werknemer medio augustus 2010 een operatie te wachten staat waardoor hij langere tijd arbeidsongeschikt zal zijn. De werkgever heeft op 13 juli 2010 een vertrekregeling aangeboden naar aanleiding van terugkerende klachten over zijn functioneren.
Het wetsvoorstel Participatiewet ligt na instemming van het kabinet bij de Raad van State. Daarin is een quotum arbeidsgehandicapten vastgelegd. Het quotum wordt pas geactiveerd als het afgesproken aantal extra banen niet wordt gerealiseerd. De eerste toetsing vindt plaats eind 2016. Er moeten dan in ieder geval 11.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten zijn.
Hoeveel loon moet een werkgever betalen aan een zieke medewerker die voor een paar uur per dag in staat is weer te werken, maar dit weigert?
Steeds meer werknemers maken zich zorgen over het behoud van hun baan. Deze zorgen zijn het grootst bij 50- tot 60-jarige werknemers. Tegelijkertijd zijn werknemers van deze leeftijd vaker enthousiast over hun baan dan jongere werknemers. Dit zijn enkele eerste resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2012, die eind vorig jaar is uitgevoerd door TNO en CBS.
De dit jaar afgesloten cao's laten een trendbreuk zien op het vlak van duurzame inzetbaarheid. Voor het eerst in vijf jaar neemt het aantal akkoorden met kwalitatieve afspraken over duurzame inzetbaarheid af. Het gaat daarbij om concrete afspraken rondom meer scholing, oudere werknemers, werk- en stageplaatsen voor jongeren en vitaliteit van werknemers.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling