Steeds meer mensen ervaren problemen door de stijgende kosten van levensonderhoud. De prestaties van medewerkers kunnen sterk lijden onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever doen om het welzijn van medewerkers in deze situatie te verbeteren?
Werknemers hebben baat bij de inzet van apps voor duurzame inzetbaarheid. Dat concludeert Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit na uitgebreid onderzoek in de praktijk. Ze raadt HR dan ook aan om werknemers in de gelegenheid te stellen om apps te gebruiken. ‘Een app is goed in te zetten als aftrap van een aanpak, of als onderdeel van beleid of een jaarplan.’
Hoe schadelijk het schenden van privacy kan zijn voor een werkgever, werd deze maand duidelijk bij de rechter. Een zaak daar draaide om de bemoeienis van een groothandel uit Zoetermeer met persoonlijke beslommeringen van de financieel directeur. De schade: zestigduizend euro die de werkgever moest betalen aan deze werknemer.
In het vierde kwartaal van 2022 werden 56 van elke duizend werkdagen gemist wegens ziekte. Dit is meer dan dezelfde periode in voorgaande jaren. In de meeste sectoren steeg het verzuim ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij de overheid de grootste stijging kende. Dat meldt het CBS.
Ruim een derde van de Nederlandse werknemers laat mentale gezondheid onbesproken in gesprekken met leidinggevenden. Een kwart van de werknemers heeft namelijk het gevoel geen support te krijgen van de werkgever bij zijn of haar mentale problemen. Dit terwijl een vijfde van de Nederlandse werknemers aangeeft hiermee te kampen.
Het afgelopen half jaar deden meerdere bedrijven in het VK mee aan een omvangrijke proef met de vierdaagse werkweek. De vraag was of je 100% van het werk kunt doen, in 80% van de tijd, tegen 100% van het salaris. Het werd naar eigen zeggen een groot succes. Vrijwel alle bedrijven (92%) willen er na afloop van de proef mee doorgaan zo bericht het Financieele Dagblad.
Werknemers lijken steeds meer last te hebben van mentale klachten. Dat stelt de AWVN op basis van een enquête onder de eigen leden. De werkgeversorganisatie raadt diverse maatregelen aan om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren.
Lage psychologische veiligheid op het werk kan leiden tot overspannenheid, gebrek aan zingeving, somberheid en zelfs depressies. En dus tot stagnatie van de ontwikkeling en prestaties. Een hoge psychologische veiligheid leidt juist tot meer werkplezier, meer betrokkenheid en meer zingeving. Niet geheel verrassend natuurlijk. Maar hoe bereik je deze cultuur van veiligheid en vertrouwen? Organisatiewetenschapper Elmira Nijhuis (Vrije Universiteit Amsterdam) deed er onderzoek naar binnen bestuurlijke en managementteams.
In 2023 blijft de personeelsplanning onverminderd een hoofdpijndossier. De personeelskrapte leidt tot een hogere werkdruk bij ruim de helft van de werkgevers. Daar komen de zorgen nog bij over de stijgende energieprijzen en de kosten van grondstoffen. Ruim tachtig procent voorziet hier problemen door. Grote problemen zelfs voor de helft van de werkgevers.
Het ziekteverzuim stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, vooral als gevolg van aan werkgerelateerde psychische klachten. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Teveel stress met ziekteverzuim als gevolg is een groot probleem, aldus NN Christiaan Vinkers, klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht – Amsterdam UMC. "Ik zie dat stresssignalen te laat opgepakt worden. Er is vaak onvoldoende samenwerking tussen werknemer en werkgever."