Bijna 30 procent van de organisaties in Nederland heeft geen zicht op de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Hiervan geeft zo’n 22 procent aan dat men hierover wel op korte termijn duidelijkheid wil hebben. Dit blijkt uit een online enquête van HR Praktijk in samenwerking met Robidus onder 245 organisaties.
Werkgevers die te maken krijgen met een reorganisatie, fusie of bedrijfsoverdracht waarbij het personeel overgaat naar een nieuwe werkgever kunnen buiten de twee ingangsdata een verzoek voor het eigenrisicodragerschap (ERD) voor de WGA bij de fiscus indienen. Dit moet wel gebeuren uiterlijk op de dag dat het werkgeverschap aanvangt.
Nederland werkt op halve kracht: de helft van de menselijke energie in organisaties wordt niet ten volle ingezet of gaat zelfs verloren. Slechts één op de vijf werknemers is bereid om een extra tandje bij te zetten om topprestaties te leveren. Bijna één op de tien werknemers (9 procent) is zelfs helemaal afgehaakt.
Heeft u een idee of oplossing om uw collega’s betrokken en gezond te houden? Dan kunt u dit idee online inleveren bij Het gezondste bedrijfsidee. Wie weet wint u 10.000 euro en wordt uw idee straks werkelijkheid.
Op korte termijn vallen de enveloppen, gevuld met de premies voor de Zorgverzekeringswet 2014, op de deurmat. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) verwacht dat de nominale premie (basisverzekering) gunstig uitvalt. Het ministerie heeft berekend dat de premie met 24 euro kan dalen.
Het aantal Nederlanders dat spijt heeft van een beroeps- of studiekeuze is ten opzichte van 2008 fors afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Werksite.nl onder 1670 respondenten. Waar vlak voor het uitbreken van de crisis nog 80 procent spijt had van zijn of haar beroepskeuze, is dat in 2013 nog 57 procent.
De komst van de Participatiewet in 2015 heeft als doel om 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. Om werkgevers goed inzicht te bieden heeft het collectief Wijzijndeoplossing.nl als eerste een landelijk platform opgezet waarin de mogelijkheden van deze groep in kaart worden gebracht.
Organisaties met lagere investeringen op het terrein van HR worden vaker gekenmerkt door een hoger ziekteverzuim en personeelsverloop. Hoewel zeker in tijden van crisis een efficiënte HR-afdeling wenselijk is, kan dit zijn doel voorbij schieten en leiden tot aanzienlijk hogere kosten voor de organisatie, zo blijkt uit het onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ van organisatieadviesbureau Berenschot en HR Strategie.
Op 1 juni 2013 is het gewijzigde Dagloonbesluit werknemersverzekeringen van kracht geworden. Eigenrisicodragers voor de Ziektewetuitkering (ZW-uitkering) van hun zieke (ex-)werknemers moeten zelf de uitkering berekenen. Zij kunnen daarbij tot 1 november a.s. gratis hulp krijgen van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).
De deadline voor het maken van een keuze voor publiek of privaat verzekeren voor de Ziektewet is opgeschoven naar 1 december 2013, mits werkgevers vóór 2 oktober hun voorlopige keuze bekend maken, uitstel aanvragen en dit uitstel gehonoreerd krijgen door de Belastingdienst. Dit maakte het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend. Het ministerie reageert hiermee op een brief van verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon. Deze brief en eerdere constateringen van Aon waren aanleiding voor berichtgeving in de media en Kamervragen rondom dit onderwerp.