Bijna twee derde van de werknemers in Nederland neemt geen maatregelen om langer door te kunnen werken én is dit voorlopig ook niet van plan. Uit het Delta Lloyd onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?' blijkt dat werknemers na hun 65ste doorwerken op hetzelfde niveau. Voor een grote meerderheid zijn bijscholing, demotie of een lager salaris geen optie. Minder uren werken is voor 45 procent van de werknemers in Nederland wel bespreekbaar.
Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen berekent niet langer kosteloos het dagloon. Vanaf 1 februari 2014 moeten eigenrisicodragers (ERD’s)voor de Ziektewet voor de berekening en voor de gegevens die daarvoor nodig zijn betalen.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het met D66, ChristenUnie, SGP en de coalitiefracties op 3 februari 2013 eens geworden over aanpassingen in de Wet werk en bijstand (WBB) en de Participatiewet. De aanpassingen komen ten goede aan Wajongers. De Tweede Kamer is per brief over de afspraken ingelicht.
Steeds meer mensen gaan met griep gewoon naar het werk. Volgens De Grote Griepmeting is dit jaar in januari het percentage mensen dat met griep thuis bleef nog nooit zo laag geweest: 64 procent. Ter vergelijking: vorig jaar was dit 80 procent.
Het Verbond van Verzekeraars heeft minister Lodewijk Asscher laten weten zich aan de privacyregels bij ziekteverzuim te houden zo weet Nu.nl te melden.
De Wet Bezava (voluit: Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid vangnetters) is per 1 januari 2014 in werking getreden. Wat zijn de gevolgen?
Wat de wetgever voor u in 2014 kant-en-klaar op de plank heeft liggen, is nog maar deels bekend. Een aantal belangrijke zaken op het gebied van wet- en regelgeving is echter al gepubliceerd en is ingegaan per 1 januari.
Bedrijven moeten zeer diverse bedragen voor de ZW en WGA betalen. Waar het ene bedrijf in 2014 € 90.000 gaat betalen, betaalt het andere bedrijf in dezelfde sector met € 620.000 ruim 6 keer zoveel. Dit verschil loopt de komende jaren bovendien op tot een factor 16. Dit blijkt uit een analyse van Mercer.
Minister Asscher van Sociale Zaken houdt vast aan de loondoorbetalingsplicht voor zieke werknemers van 104 weken. Hij is dan ook geenszins van plan de periode van loondoorbetaling voor kleine werkgevers te verkorten naar 52 weken.
Slechts één op de vijf bedrijfsartsen meldt ziekten die overwegend zijn veroorzaakt door werk. De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, gaan bedrijfsartsen aanpakken zo meldt de Altijd Wat monitor van NCRV.