Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepraat, maar er wordt nog (te) weinig in geïnvesteerd. Ook is het een hartgrondig misverstand dat het automatisch betekent dat je medewerkers zo lang mogelijk binnen de eigen organisatie aan de slag moet houden. Dit is de mening van dr. Albert Kampermann, voormalig hoofddocent van de Open Universiteit en een van de moderators op het HR Praktijk Diner.
Hoewel werkgevers in Nederland in internationaal perspectief veel verplichtingen hebben om hun werknemers gezond te houden, wordt in ons land meer uitgegeven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid dan in andere landen. Dit suggereert dat er ruimte is voor verbeteringen. Dat schrijven Rob Euwals, Daniel van Vuuren en Bas ter Weel in de CPB Policy Brief ‘Werken in goede gezondheid’.
Het kabinet heeft het besluit goedgekeurd waarin per 1 januari 2015 een meer risicodekkende ziektewetpremie wordt vastgelegd voor (middel)grote werkgevers die na een periode van eigenrisicodragen terugkeren naar het UWV. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.
Op 7 april gaat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek met twaalf werknemers. Deze twaalf werknemers hebben volgens de minister allen op eigen initiatief geïnvesteerd in hun huidige én toekomstige werksituatie. Het doel van het ministerie is om meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden om tot aan je pensioen gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven.
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de introductie van een terugkeerpremie aan per 1 januari 2015 voor werkgevers die na een periode van eigenrisicodragerschap ZW (ERD-ZW) terugkeren naar de publieke verzekeraar UWV. De hoogte van de terugkeerpremie is nog niet bekend.
Het ziekteverzuim in Nederland is in 2013 gedaald tot 3,9 procent. Dit is het laagste verzuimpercentage sinds de start in 1996 van de huidige waarneming aldus het CBS. De horeca heeft het laagste verzuimpercentage. Verder geldt hoe groter het bedrijf, hoe hoger het ziekteverzuim.
Werkgeversorganisaties vinden het voorstel om de verhoging van de zorgpremie voor werkgevers te compenseren met lastenverlichting elders maar niks. Zij stellen dat het plan van minister Schippers van Volksgezondheid ‘onacceptabel’ is.
Moet de werkgever zich meer bemoeien met de persoonlijke leefstijl van zijn medewerkers? De meningen hierover van HRM’ers zijn verdeeld. Een kleine meerderheid van 51 procent geeft aan geen behoefte te hebben aan adviezen rond duurzame inzetbaarheid, terwijl 49 procent aan geeft dergelijke adviezen wel op prijs te stellen.
In 2013 waren er 70.000 personen die de kans op succes zo klein vonden dat ze niet naar werk hebben gezocht. Dit zijn er bijna twee keer zoveel als in 2008. Vooral 55- tot 65-jarigen waren pessimistisch over het vinden van een baan zo blijkt uit cijfers van het CBS.
89 procent van de werkgevers in Nederland heeft of hanteert geen verslavingsbeleid binnen de organisatie. Toch verwacht bijna de helft van de werkgevers (48%) dat verslaving een onderliggend productiviteitsprobleem is binnen de eigen organisatie. Dit blijkt uit onderzoek van de private verslavingszorginstelling SolutionS onder werkgevers en HR-verantwoordelijken in Nederland.