De 45+ werkzoekende heeft niet goed voor ogen waar en hoe gezocht moet worden naar werk en wie om hulp gevraagd kan worden. Dit blijkt uit onderzoek, onder 1329 respondenten, uitgevoerd in opdracht van Oudstanding. Ook blijkt deze groep weinig steun uit zijn omgeving te ervaren, wat juist van essentieel belang is voor het sneller terugkeren naar de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt leeftijd nog altijd als een zeer belemmerende factor voor het vinden van een baan ervaren.
Hoe hoog het verzuim is in het bedrijf, is bij de ondernemer vaak wel bekend. Maar wat dit verzuim hem kost, niet. 90 Procent van de ondernemers weet niet wat verzuim kost of wat het verlagen van verzuim kan opleveren. Dit blijkt uit een onderzoek van ArboNed onder ruim 2.300 werkgevers, met een omvang tot 500 werknemers.
Van hard werken word je wel ziek, zo viel de afgelopen week te lezen. Het kwam naar voren tijdens de campagne van minister Asscher om werkstress tegen te gaan. Niet juist aldus gelukscoach Onno Hamburger. De oplossing ligt volgens hem niet in het verminderen van werk maar het vermeerderen van het gevoel van autonomie.
De gemiddelde leeftijd tot welke werknemers aangeven te willen en kunnen doorwerken stijgt zo blijkt uit onderzoek van TNO. Het verschil tussen ‘willen’ en ‘kunnen’ doorwerken werd bovendien kleiner.
De Belastingdienst laat weten dat middelgrote of grote werkgevers die hun eigenrisicodragerschap (ERD) voor de ZW willen beëindigen, per 1 januari 2015 rekening moeten houden met een hoger premiedeel ZW-flex.
Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepraat, maar er wordt nog (te) weinig in geïnvesteerd. Ook is het een hartgrondig misverstand dat het automatisch betekent dat je medewerkers zo lang mogelijk binnen de eigen organisatie aan de slag moet houden. Dit is de mening van dr. Albert Kampermann, voormalig hoofddocent van de Open Universiteit en een van de moderators op het HR Praktijk Diner.
Hoewel werkgevers in Nederland in internationaal perspectief veel verplichtingen hebben om hun werknemers gezond te houden, wordt in ons land meer uitgegeven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid dan in andere landen. Dit suggereert dat er ruimte is voor verbeteringen. Dat schrijven Rob Euwals, Daniel van Vuuren en Bas ter Weel in de CPB Policy Brief ‘Werken in goede gezondheid’.
Het kabinet heeft het besluit goedgekeurd waarin per 1 januari 2015 een meer risicodekkende ziektewetpremie wordt vastgelegd voor (middel)grote werkgevers die na een periode van eigenrisicodragen terugkeren naar het UWV. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.
Op 7 april gaat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek met twaalf werknemers. Deze twaalf werknemers hebben volgens de minister allen op eigen initiatief geïnvesteerd in hun huidige én toekomstige werksituatie. Het doel van het ministerie is om meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden om tot aan je pensioen gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven.
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de introductie van een terugkeerpremie aan per 1 januari 2015 voor werkgevers die na een periode van eigenrisicodragerschap ZW (ERD-ZW) terugkeren naar de publieke verzekeraar UWV. De hoogte van de terugkeerpremie is nog niet bekend.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling