Door de economische crisis gaan relatief minder langdurig zieken weer aan het werk. Dit effect is het sterkst bij de vangnetters. Relatief meer langdurig zieken vragen een WIA-uitkering aan. De kans op een WIA-uitkering is echter niet toegenomen. Het UWV vervult de poortwachtersfunctie net zo als voor de crisis. Dit blijkt uit het UWV Kennisverslag 2014-2.
Na een ramp ontwikkelt een deel van de getroffenen ernstige posttraumatische stressklachten. Anderhalf jaar later hangen deze klachten opmerkelijk genoeg sterker samen met werkstress, dan met de traumatische ervaringen tijdens de ramp.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) reserveert 22 miljoen euro voor subsidie aan projecten om werknemers gezonder en langer aan het werk te houden. In oktober start een nieuwe ESF-regeling (Europees Sociaal Fonds). De staatssecretaris hoopt dat met name het midden- en kleinbedrijf hier haar voordeel mee doet.
Van de Nederlandse werknemers ervaart 23% een te hoge en 5% zelfs een veel te hoge werkdruk. Van de laatste groep meldt 44% zich wel eens ziek vanwege de ervaren werkdruk. Gegeven een gemiddelde verzuimduur van 24 dagen komt het verzuim ten gevolge van een (veel) te hoge werkdruk neer op bijna 3,5 miljoen werkdagen per jaar. Meer grip op werkdruk betekent dus meer grip op ziekteverzuim, zo leert onderzoek van Integron waar deze cijfers uit voortkomen.
FNV, CNV en VCP hebben een banenplan gepresenteerd om mensen aan het werk te helpen en te houden. In 2020 moet dit 300.000 extra banen opleveren. De VVD ziet niets in het plan en maant coalitiepartner PvdA er afstand van te nemen.
In landen waar de overheid meer beleid voert gericht op de afstemming van betaald werk en privéleven, ontwikkelen organisaties zelf ook meer arrangementen voor werknemers, zoals extra verlofregelingen en flexibele werktijden. Dit blijkt uit onderzoek door dr. Laura den Dulk en dr. Sandra Groeneveld, verbonden aan de afdeling Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij ontvingen de Rosabeth Moss Kanter Award voor bestuurskundigen EUR voor hun baanbrekende onderzoek.
Griep of verkoudheid is bij alle leeftijdsgroepen verreweg de meest genoemde reden voor verzuim. Bij ouderen zijn vaker dan bij jongeren ook langdurige aandoeningen de reden. Bij werknemers zonder langdurige aandoening verschilt het ziekteverzuim weinig naar leeftijd zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Ouderen van wie de WW-uitkering is afgelopen of van wie de loongerelateerde WGA-uitkering stopt kunnen onder voorwaarden een IOW-uitkering krijgen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een uitkering Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) zijn gewijzigd.
Werkgevers mogen het volledige loon van een werknemer stopzetten, als deze weigert passende arbeid te verrichten. Dat heeft de Hoge Raad op 6 juni 2014 geoordeeld. De loonsanctie ziet dus niet alleen op de uren die de werknemer ten onrechte niet werkt. Dit oordeel maakt een eind aan de onduidelijkheid die lange tijd op dit punt heerste.
De duels van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië leiden niet tot toenemend ziekteverzuim. De oplopende Oranjekoorts wordt in goed overleg tussen werkgevers en werknemers getemperd.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling