‘Kijk eens in de spiegel van de kapper’. Met dit idee heeft kapsalon Carlo Wesseling in Voorburg de prijs voor het gezondste bedrijfsidee 2014 van Nationale Nederlanden gewonnen. Het idee is dat alle medewerkers van de kapsalon zelf ervaren hoe het is om klant te zijn in een kapsalon.
Om de Nederlandse economie verder op weg te helpen, moet demotie bespreekbaar worden gemaakt, stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Want 'iedereen moet doen waarvoor hij het meest geschikt is. Dus als je ouder wordt en wat minder verantwoordelijkheid wilt, moet dat bespreekbaar zijn', zei hij tegenover BNR Nieuwsradio.
Controleer de Beschikking Werkhervattingskas van de Belastingdienst zorgvuldig, zodat u niet teveel premie in 2015 gaat betalen. Het systeem is zo complex dat de Belastingdienst makkelijk fouten kan maken.
Een andere balans in rechten en plichten rond ziekteverzuim in Nederland kan tot succesvolle re-integratie van zieke werknemers leiden en tot minder lasten voor werkgevers. Dat concludeert Mark Diebels in het proefschrift waarop hij op 18 december promoveert aan Tilburg University. Diebels vergeleek het Nederlandse re-integratiestelsel met dat van Duitsland en onderzocht of het voldoet aan de Europese beleidsdoelstellingen.
Een recente berekening van het CBS op basis van cijfers uit 2012 laat zien dat deze kosten gemiddeld € 33,10 per gewerkt uur bedragen. Een vijfde van de loonsom bestaat echter uit kosten voor sociale zekerheid, die werkgevers vaak als gegeven aannemen. Op de helft daarvan kan elke organisatie echter structureel 10 tot 20 procent besparen, zo blijkt uit een benchmarkanalyse van HR risk-consultant Robidus.
De kans op een arbeidsongeval met verzuim daalde sinds 2005 met 14 procent, vooral bij middelgrote bedrijven en in de sectoren vervoer en horeca. Dit en meer blijkt uit een analyse van nieuwe data over beroepsziekten door TNO, het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en het RIVM voor de Arbobalans 2014.
Het grootste deel van de mensen met een psychische aandoening is aan het werk, maar moet vaak wel een strijd leveren om dat werk te behouden. Veel mensen durven niet open te zijn over hun aandoening vanwege angst voor negatieve reacties van anderen en voor discriminatie. Daardoor werken veel werknemers door terwijl ze ziek zijn. Wat weer tot bevestiging van vooroordelen leidt.
Werkgevers zijn minder geneigd opleidingen aan te bieden naarmate werknemers ouder zijn en naarmate de aan de opleiding gerelateerde kosten hoger zijn. De investeringsbereidheid van werkgevers is groter wanneer oudere werknemers expliciet hun opleidingsinteresse kenbaar maken. Ook wat betreft maatregelen voor leeftijdsbewust personeelsbeleid lijken werkgevers selectief te zijn. Werkgevers zijn eerder bereid zogenoemde ‘ontziemaatregelen’ in te voeren dan 'ontwikkelmaatregelen'.
Duizend werkgevers hebben zich aangesloten bij de campagne ‘Open voor 50-plus’ van MKB Nederland en UWV. De bedrijven ondersteunen de campagne door de belofte te doen dat zij tenminste één 50-plusser uitnodigen als zij een vacature hebben.
Vier jaar geleden werden vijf kleine gemeenten samen gevoegd. De toenmalige gemeentesecretaris zag dat als een kans in plaats van een bedreiging. De ambtenaren hebben sinds die tijd zo veel mogelijk taken en bevoegdheden in eigen hand.