Een werknemer die twijfelt over het oordeel van een bedrijfsarts kan voortaan om een second opinion bij een onafhankelijke bedrijfsarts vragen. Ook krijgt elke werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken.
De helft van de Nederlandse werkgevers vindt dat ze zich niet met de gezondheid van personeel moeten bemoeien. Dit blijkt uit een poll van De Financiële Telegraaf Ondernemen onder 4.354 mkb'ers.
De verzekering die werkgevers afsluiten om de uitkering van langdurig zieke (ex-)werknemers te financieren, kost veel meer aan premie dan die zieke werknemer in werkelijkheid kost. Bij overheidsinstelling UWV betalen werkgevers zeker 60 procent te veel, bij private verzekeraars minstens 30 procent. Adviesbureau Mercer komt tot die conclusie na een analyse van ruim €1,2 miljard aan Nederlandse loonsommen.
Duurzame koplopers worden radicaler, talrijker en realiseren meer impact. Dat signaleert MVO Nederland in haar tweejaarlijks trendrapport. Nieuwe technologie, een krachtige beweging van onderop en succesvolle duurzame businesscases dragen bij aan de doorbraak.
Een werknemer liep tijdens zijn ziekte een marathon en werd daarop op staande voet ontslagen. De werknemer ging hier niet mee akkoord en startte een bodemprocedure. De rechter heeft hem in gelijk gesteld zo laat CNV Vakmensen weten.
‘Kijk eens in de spiegel van de kapper’. Met dit idee heeft kapsalon Carlo Wesseling in Voorburg de prijs voor het gezondste bedrijfsidee 2014 van Nationale Nederlanden gewonnen. Het idee is dat alle medewerkers van de kapsalon zelf ervaren hoe het is om klant te zijn in een kapsalon.
Om de Nederlandse economie verder op weg te helpen, moet demotie bespreekbaar worden gemaakt, stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Want 'iedereen moet doen waarvoor hij het meest geschikt is. Dus als je ouder wordt en wat minder verantwoordelijkheid wilt, moet dat bespreekbaar zijn', zei hij tegenover BNR Nieuwsradio.
Controleer de Beschikking Werkhervattingskas van de Belastingdienst zorgvuldig, zodat u niet teveel premie in 2015 gaat betalen. Het systeem is zo complex dat de Belastingdienst makkelijk fouten kan maken.
Een andere balans in rechten en plichten rond ziekteverzuim in Nederland kan tot succesvolle re-integratie van zieke werknemers leiden en tot minder lasten voor werkgevers. Dat concludeert Mark Diebels in het proefschrift waarop hij op 18 december promoveert aan Tilburg University. Diebels vergeleek het Nederlandse re-integratiestelsel met dat van Duitsland en onderzocht of het voldoet aan de Europese beleidsdoelstellingen.
Een recente berekening van het CBS op basis van cijfers uit 2012 laat zien dat deze kosten gemiddeld € 33,10 per gewerkt uur bedragen. Een vijfde van de loonsom bestaat echter uit kosten voor sociale zekerheid, die werkgevers vaak als gegeven aannemen. Op de helft daarvan kan elke organisatie echter structureel 10 tot 20 procent besparen, zo blijkt uit een benchmarkanalyse van HR risk-consultant Robidus.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling