Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Om dit probleem tegen te gaan start minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) vandaag een campagne.
De pestkop, het slachtoffer en de zwijgende meerderheid. De patronen op het schoolplein herhalen zich op de werkvloer. Het is de kunst die te doorbreken. Daarin hebben alle betrokkenen een rol: de collega die gepest wordt, de collega(’s) en/of leidinggevende die pestgedrag vertonen en degenen die toekijken. Vooral als leidinggevende heb je invloed. Hoe kun jij de sfeer in het team positief beïnvloeden?
Colliers International start een experiment waarin 40 medewerkers op basis van wearable technologie en ‘self-tracking’ gedurende één jaar hun levensritme, productiviteit en well-being in kaart brengen. Doel is de juiste balans te vinden tussen ‘well-being’ en ‘well billing’. Verbeteren van je eigen leefritme en productiviteit door inzicht in de optimale balans tussen welzijn, productiviteit, stress en gezondheid.
Bijna de helft van de 818.000 Nederlandse arbeidsongeschikten kampt met psychische problemen. Het overgrote deel daarvan is arbeidsongeschikt geraakt vanwege psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit staat in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
Met de publicatie van een wetsvoorstel over een aantal minimumeisen voor de arbodienstverlening door de bedrijfsarts, wil minister Asscher van SZW de onafhankelijke positie versterken.
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start op maandag 1 juni een landelijke campagne tegen pesten op het werk. Hij bezoekt die middag het Amphia ziekenhuis in Breda, dat een gedragscode heeft ontwikkeld om onder meer pesten op de werkvloer tegen te gaan.
Een groen dak is niet alleen beter voor het milieu, ook je concentratie gaat er flink op vooruit. Door er slechts 40 seconden naar te kijken zo blijkt volgens Nu.nl uit onderzoek van de University of Melbourne.
Om het aantrekkelijker voor werkgevers te maken om mensen weer in dienst te nemen wil de Tweede Kamer de verplichting om bij ziekte twee jaar loon door te betalen tegen het licht houden. Vandaag debatteert de Kamer hierover met minister Asscher.
Steeds meer Nederlanders kampen met burn-outs en andere stressverschijnselen. Hier wordt door de overheid vol op ingezet o.a. met de campagne Check jouw werkstress. Het wettelijk verplichte Preventief Medisch Onderzoek (PMO) die dergelijke verschijnselen op tijd moet oppikken en verzuim moet ondervangen, wordt door werkgevers helemaal niet of niet effectief ingezet.
De Belastingdienst meldt werkgevers per brief dat bij het vaststellen van de gedifferentieerde premies voor de Werkhervattingskas (Whk) 2015 de dienst als uitgangspunt een verkeerd premieloon over 2013 gebruikt. Uit de brief blijkt dat bij het vaststellen van het premieloon de loonsom van oktober 2013 of de 10de of 11de vierwekenperiode van 2013 niet is meegenomen. Hierdoor is de gebruikte loonsom te laag geweest, waardoor een werkgever ten onrechte ingedeeld kan zijn als kleine of middelgrote werkgever.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling