De verhoging van de AOW-leeftijd en de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijke reden om werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Het kabinet stelt daarom ruim 20 miljoen euro extra beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid om mensen langer en productief aan het werk te houden.
Ruim 10 procent van alle uitgaven door de Nederlandse overheid was in 2013 bestemd voor het opvangen van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Dat is het hoogst binnen de Europese Unie. Dit meldt Nu.nl op basis van cijfers uit 2013 en 2014 van statistiekbureau Eurostat.
Een hogere gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand betekent minder mobiliteit, minder instroom en meer verzuim. Bij het opstellen van HR-doelstellingen en -beleid omtrent mobiliteit, personeelsplanning en verzuim moet HR dan ook ter dege rekening houden met de leeftijd van het personeel.
De arbeidsmarkt profiteert steeds meer van het herstel van de economie. Op dit moment zijn het vooral jongeren die hiervan de vruchten plukken; een gebruikelijk patroon. Toch zijn er ook steeds meer lichtpuntjes voor oudere werkzoekenden.
Sinds 1 januari 2014 is het eigenrisicodragerschap (ERD) WGA alleen voor werknemers in vast dienstverband mogelijk. Aanvankelijk zou dit vanaf 2016 ook gelden voor werknemers met een tijdelijk dienstverband. Die mogelijkheid is echter verschoven naar 2017. Reden is dat verzekeraars meer tijd nodig hebben zich op de invoering te kunnen voorbereiden.
De griepgolf heeft ervoor gezorgd dat het ziekteverzuimpercentage in Nederland in het eerste kwartaal van 2015 uitgekomen is op 4,4 procent. Een jaar eerder was dit nog 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
AFP uit Apeldoorn, leidend in flexibele verpakkingen, veranderde de CAO om medewerkers duurzamer inzetbaar te houden. Extra vrije dagen voor oudere werknemers zijn vervangen door een Persoonlijk Inzetbaarheidsbudget.
Directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten bekijkt wat er nodig is om medewerkers in verschillende levensfases gezond aan het werk te houden. Een werknemer van 65 kan een andere werkinvulling krijgen dan iemand van 40, zonder dat het een degradatie betekent.
Minister Asscher maakt er extra werk van om het taboe rond pesten op de werkvloer te doorbreken. Hij noemt het een diep ingrijpend probleem dat veel stress veroorzaakt. Zo’n half miljoen werknemers in Nederland hebben ermee te maken, blijkt uit cijfers van het CBS. Welke organisaties en mensen zijn het meest kwetsbaar? Wat zijn de valkuilen? En wat helpt om een bedrijfscultuur zo om te buigen dat pesten geen voet aan de grond krijgt?
Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer stemde vanmiddag in met het voorstel van staatssecretaris Klijnsma om de AOW-leeftijd versneld te verhogen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling