De griepgolf heeft ervoor gezorgd dat het ziekteverzuimpercentage in Nederland in het eerste kwartaal van 2015 uitgekomen is op 4,4 procent. Een jaar eerder was dit nog 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
AFP uit Apeldoorn, leidend in flexibele verpakkingen, veranderde de CAO om medewerkers duurzamer inzetbaar te houden. Extra vrije dagen voor oudere werknemers zijn vervangen door een Persoonlijk Inzetbaarheidsbudget.
Directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten bekijkt wat er nodig is om medewerkers in verschillende levensfases gezond aan het werk te houden. Een werknemer van 65 kan een andere werkinvulling krijgen dan iemand van 40, zonder dat het een degradatie betekent.
Minister Asscher maakt er extra werk van om het taboe rond pesten op de werkvloer te doorbreken. Hij noemt het een diep ingrijpend probleem dat veel stress veroorzaakt. Zo’n half miljoen werknemers in Nederland hebben ermee te maken, blijkt uit cijfers van het CBS. Welke organisaties en mensen zijn het meest kwetsbaar? Wat zijn de valkuilen? En wat helpt om een bedrijfscultuur zo om te buigen dat pesten geen voet aan de grond krijgt?
Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer stemde vanmiddag in met het voorstel van staatssecretaris Klijnsma om de AOW-leeftijd versneld te verhogen.
Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Om dit probleem tegen te gaan start minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) vandaag een campagne.
De pestkop, het slachtoffer en de zwijgende meerderheid. De patronen op het schoolplein herhalen zich op de werkvloer. Het is de kunst die te doorbreken. Daarin hebben alle betrokkenen een rol: de collega die gepest wordt, de collega(’s) en/of leidinggevende die pestgedrag vertonen en degenen die toekijken. Vooral als leidinggevende heb je invloed. Hoe kun jij de sfeer in het team positief beïnvloeden?
Colliers International start een experiment waarin 40 medewerkers op basis van wearable technologie en ‘self-tracking’ gedurende één jaar hun levensritme, productiviteit en well-being in kaart brengen. Doel is de juiste balans te vinden tussen ‘well-being’ en ‘well billing’. Verbeteren van je eigen leefritme en productiviteit door inzicht in de optimale balans tussen welzijn, productiviteit, stress en gezondheid.
Bijna de helft van de 818.000 Nederlandse arbeidsongeschikten kampt met psychische problemen. Het overgrote deel daarvan is arbeidsongeschikt geraakt vanwege psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit staat in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
Met de publicatie van een wetsvoorstel over een aantal minimumeisen voor de arbodienstverlening door de bedrijfsarts, wil minister Asscher van SZW de onafhankelijke positie versterken.