Nederlandse werknemers zouden gelukkiger zijn als ze meer autonoom hun werk kunnen doen. 31 Procent van de werknemers gaf dit als antwoord op de vraag ‘Wat zou jij aan je werk veranderen om gelukkiger te worden?’.
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die werknemers hebben geleden (als gevolg van de wetgeving zoals deze gold vóór 1 januari 2012), doordat zij bij ontslag na langdurig ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen.
De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) biedt onvoldoende compensatie voor het inkomensverlies na arbeidsongevallen en beroepsziekten. Dit stellen volgens de Volkskrant wetenschappers verbonden aan de Universiteit Maastricht in een onderzoeksrapport.
De afgelopen twee jaar hebben werkgevers zich voor arbeidsongeschiktheid massaal bij het goedkopere publieke alternatief van uitkeringsinstantie UWV laten verzekeren. Door een ingreep van minister Asscher van SZW wordt het prijsverschil tussen het UWV en particuliere verzekeraars vanaf 2017 echter veel kleiner. De voorspelling van het UWV is dan ook dat de verzekeringsmarkt voor arbeidsongeschiktheid in rustiger vaarwater komt zo meldt het Financieele Dagblad.
Ruim 30 procent meer kans op een beroerte en een verhoogde kans op een hartinfarct. Dat heb je volgens onderzoek gepubliceerd in The Lancet als je lange werkweken maakt. Stress en lang zitten zouden de oorzaak kunnen zijn. Gelukkig werkt in Nederland minder dan 1 procent langer dan 50 uur.
Bijna 40 procent van de Nederlanders voelt zich meerdere malen per week ronduit oververmoeid of opgebrand; ruim de helft is regelmatig gestrest. Toch doet men er niet altijd wat aan zo blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine onder ruim 400 Nederlanders.
Steeds meer bedrijven zijn met de mentale en fysieke gezondheid van werknemers bezig. Zo ook Medibank, een van de grootste zorgverzekeraars in Australië. Dit bedrijf is verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor dat naar eigen zeggen alle gezondheidsprincipes bevat die de verzekeraar zelf predikt. Zo heeft het diverse outdoor sportfaciliteiten, een moestuin en andere groene (werk)plekken.
Catering lijkt in eerste instantie de verantwoordelijkheid van facilitaire afdelingen, maar bij Hutten denken ze hier heel anders over. Volgens de cateraar is het juist een essentiële HR-tool op het gebied van vitaliteit.
Ruim twee op de vijf Nederlandse werknemers heeft zich in 2014 één keer ziek gemeld bij zijn werkgever. Gemiddeld gaat het hierbij om 6,4 verzuimdagen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Een werknemer mag erop vertrouwen dat, als tijdens een eerdere ziekteperiode en eerste maanden van huidige ziekteperiode 100 procent van het loon aan hem was doorbetaald, dat tijdens het vervolg van de huidige ziekteperiode ook 100 procent van het salaris wordt doorbetaald.