De tijdelijke overbruggingsregeling AOW wordt verlengd tot 1 januari 2023. Bovendien wordt de overbruggingsregeling AOW uitgebreid met personen die tussen 1 januari 2013 en 1 juli 2015 met vroegpensioen zijn gegaan.
Bedrijven en instellingen die hun mensen langer en gezonder aan het werk willen houden, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt 19 oktober 2015 een nieuw tijdvak open. Vanaf dan kunnen werkgevers aanvragen indienen bij het Agentschap SZW voor projecten gericht op duurzame inzetbaarheid. Een aanvrager kan de helft van de projectkosten gesubsidieerd krijgen, tot een maximum van 10.000 euro. De andere helft is voor eigen rekening.
Minister Lodewijk Asscher wil het makkelijker maken om te blijven werken met kanker. Naast maatregelen als een no risk polis en eventuele proefplaatsingen bij bedrijven onderstreept hij het belang van het gesprek op de werkvloer over werken na kanker. Dit sluit aan bij het pleidooi van Levenmetkanker dat werkgevers en werknemers voortdurend met elkaar in contact en gesprek blijven, om zo de drempel om het werk te hervatten te verlagen.
De Long Alliantie Nederland wil dat werknemers die werken met gevaarlijke stoffen elke twee jaar medisch gekeurd worden om werkgerelateerde gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Dat laat de alliantie weten aan het programma De Monitor in het dossier Ziek door mijn werk.
Vakbonden FNV en CNV en werkgeversvereniging AWVN gaan via het cao-overleg het scheppen van garantiebanen voor mensen met een beperking ondersteunen zo meldt AWVN. De drie partijen hebben hiertoe een akkoord getekend.
Of het kabinet de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte door werkgevers daadwerkelijk gaat inkorten, daar is men in de Kamer niet helemaal zeker van zo meldt Nu.nl.
In plaats van twee jaar wordt het voor kleine ondernemers mogelijk om hun zieke werknemers een jaar door te betalen. Dat maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekend.
De coalitie is uit op een politieke uitruil. De PvdA wil een betere bescherming van zzp’ers en de VVD wil de loondoorbetaling van twee jaar bij ziekte van werknemers minder verplichtend. Het kabinet bespreekt de zzp’ers en de loondoorbetaling bij ziekte vandaag in de ministerraad. Bij de coalitieafspraak zijn de werkgevers en werknemers tot nu toe niet betrokken geweest. Vooral de werkgevers zijn tegen. Zo meldt NRC.
Vooral werkloze ouderen leveren salaris in als ze weer een baan vinden. Zij gaan er gemiddeld 9 procent op achteruit. In sommige beroepsgroepen leveren hoogopgeleide ouderen bijna een kwart in. Het gaat er daarbij niet alleen om dat er meer werkzoekenden dan banen zijn. In de ict bijvoorbeeld gaat het om een kwalitatieve mismatch. Dat en meer blijkt uit onderzoek van het UWV geïnitieerd door de Volkskrant.
Het huidige HR-beleid faciliteert onvoldoende om productief en met plezier langer door te werken. Zorgwekkend is dat ontziemaatregelen nog steeds dominant zijn, terwijl er wordt bezuinigd op HR-instrumenten die positief bijdragen: het aanbieden van opleidings- en trainingsmogelijkheden om werknemers’ competenties up-to-date te houden. Dit concluderen Andries de Grip, Didier Fouarge en Raymond Montizaan in het onderzoek van pensioennetwerkorganisatie Netspar naar het personeelsbeleid van 1.400 werkgevers.