Nederlanders zijn steeds drukker met het totaal van betaalde en onbetaalde arbeid. Het aandeel werkenden dat mantelzorg geeft nam tussen 2004-2014 toe van 13 procent naar 19 procent. Het aandeel werkende moeders steeg van 71 procent naar 78 procent. Dit zijn enkele conclusies uit het themanummer over ‘Arbeid en zorg in de participatiesamenleving’ van Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Universiteit Utrecht zijn initiatiefnemers van dit themanummer.
Directeur Hilbrand Pierik van Warnier Precisiemetaal in Joure wil goed geschoold en innovatief personeel en geeft daarom zijn werknemer, Sietse Schat, de ruimte om zich één dag in de week te storten op zijn hobby, die dicht bij zijn werkzaamheden bij Warnier ligt. Daarvoor mag hij buiten zijn werktijden om ook gebruik maken van de werkplaats van Warnier om zijn eigen materialen te produceren.
Veel werkomgevingen zijn slecht voor de concentratie en productiviteit van medewerkers, omdat ze onvoldoende aansluiten bij de werking van het menselijk brein. Gedurende de dag volgt onze aandachtscurve een natuurlijk ritme en daar wordt bij de inrichting van de werkplekken nog nauwelijks rekening mee gehouden.
Slechte ventilatie en collega's met kinderen zorgen volgens werkend Nederland voor het grootste risico op het oplopen van een virus of ziekte op de werkvloer. Daarnaast worden ook flexplekken gezien als potentiële virusverspreiders.
U hoeft vanaf 1 januari 2016 nog maar maximaal 13 weken in plaats van 104 weken (twee jaar) het loon door te betalen (70 procent van zijn loon), als een werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt en arbeidsongeschikt is. Dit is geregeld in de nieuwe wet Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd die op 1 januari 2016 van kracht wordt.
Gemiddeld zijn alle ambtenaren elke twee jaar betrokken bij een reorganisatie of verandering die vrijwel altijd vanuit bezuinigingsoogpunt gebeuren, en waarbij banen verloren gaan. Technologische ontwikkelingen veranderen de omgeving van het werk, het werk zelf én de ambtenaar. Waarschijnlijk verandert tot slot de rechtspositie nog. Ondanks alle veranderingen blijft de ambtelijke dienst behoorlijk presteren. De grenzen van het verandervermogen lijken wel te zijn bereikt. Ambtenaren zijn het meest gemotiveerd als veranderingen leiden tot betere dienstverlening. Terwijl de pensioenleeftijd omhoog is gegaan, is er weinig aandacht voor hun duurzame inzetbaarheid.
Loondoorbetaling bij ziekte moet korter en ook gelden voor zzp’ers. Dat bepleiten Sybrand Buma, CDA-fractieleider en Pieter Heerma, CDA-woordvoerder Sociale Zaken in een ingezonden brief in de Volkskrant.
Het kabinet heeft het voornemen de Sociaal-Economische Raad (SER) komend jaar om advies te vragen over onder meer de flexibele inzet van mensen binnen organisaties. Het gaat dan bijvoorbeeld over flexibiliteit in werkplaats- en tijd, functieroulatie en variabel belonen. Het kabinet wil verder weten wat zulke flexibiliteit organisaties oplevert en welke gevolgen het heeft voor de werknemers van de organisatie. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Stress op de werkvloer is in Nederland beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Een direct gevolg van de toenemende werkdruk in Nederland. Ruim een derde van de medewerkers vindt de dagelijkse werkdruk te hoog of veel te hoog. Waarom hebben zo veel mensen hier last van? En wat kan er gedaan worden om de werkstress op grote schaal te doen afnemen?
Het ministerie SZW heeft het kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten versie oktober 2015 gepubliceerd. Deze versie vervangt die van 2 maart 2015. Dit kennisdocument geeft antwoord op veel gestelde vragen over de banenafspraak en quotumregeling.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling