Sinds 1 juli 2015 kunnen werknemers voor meer mensen kortdurend en langdurend zorgverlof opnemen. Met name verlof aanvragen voor niet-familieleden blijkt voor werknemers lastig te zijn, omdat werkgevers moeilijk kunnen controleren of zijn werknemer de enige is die zorg kan verlenen.
Het vermeende tekort aan bedrijfsartsen wordt zwaar overtrokken. Dat zegt Titus Kramer, directeur van Capability, één van de grootste verzuimspecialisten, en bestuurslid van de OVAL, de branche-organisatie van arbodiensten. Kramer doet deze uitspraak naar aanleiding van zorgen die de Tweede Kamer en minister Asscher uitten over het groeiende tekort aan bedrijfsartsen. Volgens Kramer wordt er teveel gekeken naar de traditionele manier van arbodienstverlening.
Er is geen eenduidige opvatting over ‘duurzame inzetbaarheid’ en men is er ook niet zeker van bij wie duurzame inzetbaarheid in het takenpakket hoort. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam onder de leden van het MVO Expertpanel.
Werkgevers vinden de periode van loondoorbetaling bij ziekte te lang en de kosten te hoog. Door de uitkering bij ziekte te versoberen, wordt de uitgevallen werknemer gemotiveerd eerder weer aan het werk te gaan. Dit schrijven werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en AWVN in hun jaarlijkse advies aan hun cao-onderhandelaars zo meldt de Volkskrant.
Werknemers zijn niet altijd op de hoogte van verlofregelingen of durven dit niet aan te vragen. Een zorgvriendelijke cultuur en medezeggenschap in organisaties zijn van belang. Dat blijkt uit onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Universiteit Utrecht gepubliceerd in het artikel over ‘Arbeid en zorg in de participatiesamenleving’ van Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken.
Nederlanders zijn steeds drukker met het totaal van betaalde en onbetaalde arbeid. Het aandeel werkenden dat mantelzorg geeft nam tussen 2004-2014 toe van 13 procent naar 19 procent. Het aandeel werkende moeders steeg van 71 procent naar 78 procent. Dit zijn enkele conclusies uit het themanummer over ‘Arbeid en zorg in de participatiesamenleving’ van Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Universiteit Utrecht zijn initiatiefnemers van dit themanummer.
Directeur Hilbrand Pierik van Warnier Precisiemetaal in Joure wil goed geschoold en innovatief personeel en geeft daarom zijn werknemer, Sietse Schat, de ruimte om zich één dag in de week te storten op zijn hobby, die dicht bij zijn werkzaamheden bij Warnier ligt. Daarvoor mag hij buiten zijn werktijden om ook gebruik maken van de werkplaats van Warnier om zijn eigen materialen te produceren.
Veel werkomgevingen zijn slecht voor de concentratie en productiviteit van medewerkers, omdat ze onvoldoende aansluiten bij de werking van het menselijk brein. Gedurende de dag volgt onze aandachtscurve een natuurlijk ritme en daar wordt bij de inrichting van de werkplekken nog nauwelijks rekening mee gehouden.
Slechte ventilatie en collega's met kinderen zorgen volgens werkend Nederland voor het grootste risico op het oplopen van een virus of ziekte op de werkvloer. Daarnaast worden ook flexplekken gezien als potentiële virusverspreiders.
U hoeft vanaf 1 januari 2016 nog maar maximaal 13 weken in plaats van 104 weken (twee jaar) het loon door te betalen (70 procent van zijn loon), als een werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt en arbeidsongeschikt is. Dit is geregeld in de nieuwe wet Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd die op 1 januari 2016 van kracht wordt.