Zzp’ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Ook zijn ze meer bevlogen, vinden ze hun werk gevarieerder en willen ze langer doorwerken en denken dit ook goed aan te kunnen. Wel voelen zelfstandig ondernemers zich vaker fysiek zwaar belast. Dit melden TNO en CBS in een vergelijkend onderzoek in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de duurzame inzetbaarheid van zzp’ers en werknemers.
Bedrijven met meer dan 50 werknemers mogen geen e-mails meer sturen buiten de werkuren. De Franse Assemblée Nationale keurde deze week daartoe een wet goed aldus het AD.
Slechts 25 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar meegedaan aan een bedrijfsprogramma gericht op het verbeteren van de gezondheid. De helft van de werkgevers wijdt dit gebrek aan enthousiasme aan het ontbreken van een overkoepelende gezondheidsstrategie.
De kennis van Nederlandse ondernemers en HR-verantwoordelijken in het MKB over de regels voor langdurig verzuim schiet danig tekort. Slechts de helft weet precies welke informatie bij wie aangeleverd moet worden als een medewerker (langdurig) ziek is. Ook weten veel ondernemers niet wat ze wel en niet mogen vragen als een medewerker zich ziekmeldt. Door dat gebrek aan kennis lopen MKB’ers onnodige financiële risico’s: de kosten van een langdurig zieke medewerker kunnen over een tijdsbestek van twaalf jaar oplopen tot 200.000 euro. Met de juiste maatregelen zijn fraude en onnodige kosten echter goed te voorkomen.
Werknemers die voor hun pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken doen dit vaak omdat zij psychische problemen hebben. Werknemers die zich gewaardeerd voelen zijn minder geneigd om met vervroegd pensioen te gaan. Het sociale klimaat is voor mensen met gezondheidsproblemen dan ook extra belangrijk. Dit concludeert promoverend psycholoog Astrid de Wind uit onderzoek dat zij bij TNO en VUmc uitvoerde.
Als mensen steeds meer taken op hun bordje krijgen of er organisatieveranderingen plaats vinden dan kunnen mensen hier ziek van worden. De werkgevers en leidinggevenden zijn medeverantwoordelijk om dat te voorkomen. Luister naar medewerkers, vaak geven zij zelf al aan wat er moet veranderen stelt arbeidssocioloog dr. Maria Fleischmann van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Een arbeidsongeschikte medewerker betekent voor een bedrijf in het MKB het verschil tussen winst en verlies. Dat stelt de meerderheid (55 procent) van Nederlandse ondernemers en HR-verantwoordelijken in het MKB. Ook heeft ruim de helft van de organisaties te maken gehad met een langdurig arbeidsongeschikte medewerker. Toch worden de risico’s van langdurige arbeidsongeschiktheid nog altijd onderschat en schiet de kennis van MKB’ers over de geldende wetgeving tekort.
Het verzuim onder winkelpersoneel is in 2015 met meer dan 30 procent gestegen tot een gemiddelde van 5,9 procent. Werknemers ervaren zware druk door wegblijvende klanten en een onzekere toekomst. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek ‘Verzuim Retail 2015’ van ziekteverzuimspecialist Capability dat bij ruim 8.000 bedrijven de arbodienstverlening uitvoert.
Carglass B.V. heeft de 16e Kroon op het Werk prijs ontvangen. Het bedrijf viel bij de jury op door de grote betrokkenheid van de medewerkers bij de aanpak van duurzame inzetbaarheid. Iedereen kent de kernwaarden en is toegewijd op het thema duurzame inzetbaarheid.
Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt de komende jaren verder. Van 5,3 miljoen mensen in 2011 naar 7 miljoen in 2030. Nu al heeft ongeveer 1 op de 5 mensen in de beroepsbevolking één of meer chronische ziekten. Dat zal de komende jaren toenemen, mede doordat steeds meer mensen langer doorwerken. Om chronisch zieken aan het werk te houden doet de Sociaal Economische Raad (SER) aanbevelingen om de ondersteuning te verbeteren en meer te doen aan preventie.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling