Iedere ondernemer wil tevreden en productiever personeel. Werkgevers bieden dan ook steeds vaker gezondheids- en welzijnsprogramma’s aan om de specifieke gezondheidskwesties bij werknemers aan te pakken. Wat we hierbij zien is dat de werkgever vaak focust op programma’s die niet direct inspelen op de behoeften van de werknemers. Om succesvol te kunnen zijn moeten programma’s echter een afspiegeling zijn van de behoeften van werknemers en moeten ze binnen de cultuur van de organisatie passen.
Een bedrijfscultuur creëren waar werkstress bespreekbaar is. Geen geringe opgave. Helemaal niet in een sector waar werkstress wordt gezien als onderdeel van de cultuur. Monique Bosbaan, HR Benefits Advisor van ABN AMRO en Ate Berkouwer, directielid arbodienst Beter vertellen hoe hen dit toch is gelukt.
Zo’n 20 procent van de beroepsbevolking heeft een chronische aandoening en volgens de SER neemt dat aandeel de komende jaren verder toe, tot een kwart in 2030. Welke impact heeft deze ontwikkeling op de werkomgeving? Waar kun je tegenaan lopen bij de begeleiding van deze medewerkers? En wat kun je doen om hen te faciliteren en uitval te beperken of voorkomen?
Wanneer de werkgever de intuïtieve neiging krijgt om de werknemer 'even met rust te laten' is er vaak sprake van een groot risico van langdurig verzuim. Juist in die gevallen is het van belang dat in een vroeg stadium de werkhervatting ter sprake wordt gebracht. De werkgever moet dan als het ware contra-intuïtief handelen.
Organisaties hebben veel te vaak een WGA-beleid, terwijl zij een inzetbaarheidsbeleid zouden moeten hebben. Managers zeggen vaak dat zij uitval zien aankomen, maar doen daar niets aan. HR-managers beseffen onvoldoende welke rol zij kunnen spelen, terwijl werkgevers diverse instrumenten tot hun beschikking hebben.
Gezondheid heeft niet alleen met je fysieke gesteldheid van doen, maar zeker ook met je mentale. Als werkgever kun je je werknemers daarbij helpen. Bijvoorbeeld door teambuilding en gezamenlijk lunchen in de kantine. Enkele tips voor de werkgever en de werknemer.
Het parlement wil dat alle mensen met een uitkering worden beoordeeld door een keuringsarts als zijzelf, hun werkgever of een verzekeraar daartoe aanleiding zien. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) verwacht echter dat dit pas in 2018 haalbaar is zo meldt Nu.nl
Wordt een medewerker ziek tijdens zijn vakantie, dan moet hij zich direct bij zijn werkgever ziek melden. Over de ziektedagen die geen vakantiedagen zijn, betaalt de werkgever het loon door. De aanspraak op vakantie wordt niet met de ziektedagen verminderd. Wel kan bij schriftelijke arbeidsovereenkomst of bij cao worden overeengekomen dat dagen waarop de werknemer niet werkt wegens ziekte, worden aangemerkt als vakantiedagen. Dit mag echter niet onbeperkt.
Gezond personeel is wat iedere werkgever wil. Echter is het voor velen nog een raadsel hoe dit bereikt kan worden. Vooral het feit dat veel werknemers te lang achter hun bureau zitten, is zorgwekkend. De prangende vraag is echter: Hoe wordt mijn personeel gezonder?
In Frankrijk is een wet goedgekeurd die mailen na werktijd verbiedt en in Duitsland kregen werknemers van BMW al 2 jaar terug het recht onbereikbaar te zijn op bepaalde tijden. Werkgeversvereniging AWVN zegt nu ook dat het continu 'aan' staan een probleem kan vormen voor de gezondheid van werknemers zo meldt de NOS.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling