De overheid voert weer campagne en werkgevers faciliteren hun personeel in allerlei trainingen en cursussen om de mentale veerkracht van medewerkers te vergroten. Beide slaan de plank volledig mis. De huidige aanpak van werkstress is symptoombestrijding en werkt zelfs averechts.
Remeha is al zo’n 75 jaar een bekende naam in de productie van cv-ketels, (zonne-)boilers, warm wateroplossingen, digitale tools en thermostaten. De laatste jaren heeft het Apeldoornse bedrijf een flinke omslag gemaakt met innovatie en de toenemende focus op duurzame technologie. Hoe krijg je (productie)medewerkers mee in een verandertraject en hoe borg je hun duurzame inzetbaarheid?
Een gezonde en veilige bedrijfscultuur draagt bij aan duurzame inzetbaarheid, ook bij fysiek zwaar werk. Dat er goede voorbeelden zijn laat producent van speciale vetten Loders Croklaan zien.
Het gros van de werkgevers besteedt te weinig aandacht aan het emotionele proces dat werknemers ondergaan bij de ontbinding van een arbeidscontract. Gebrek aan begeleiding vertraagt het verwerkingsproces, waardoor de werknemer na vertrek moeite heeft om door te gaan. Dit zegt voormalig scheidingsbemiddelaar Josephine van Rosmalen, werkcoach bij Zorg van de Zaak.
Koninklijke Gazelle profileert zich als het grootste fietsmerk met de meest moderne fietsfabriek van Nederland. Om hun oer-Hollandse product hangt al bij voorbaat een ‘gezonde’ sfeer; hoe kan het ook anders met een product dat beweging en sportiviteit stimuleert. Maar hoe zit het eigenlijk met de duurzame inzetbaarheid van het eigen personeelsbestand?
Minister Asscher roept een speciaal actieteam in het leven om bedrijven te helpen pesten op het werk tegen te gaan. Dat maakte de minister bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het team traint leidinggevenden in de aanpak van ongewenste omgangsvormen. Ook wordt voorlichting gegeven over de beste manier om pesten op het werk tegen te gaan.
Niet de werkgever wordt verantwoordelijk gehouden maar de arbeidsdeskundige. Hierdoor kunnen arbeidsdeskundigen voor hoge kosten komen te staan, zo blijkt volgens de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) uit een recente hoger beroep uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag.
Bedrijven en instellingen kunnen van in november van dit jaar weer een aanvraag indienen bij het Agentschap SZW voor een subsidie ESF Duurzame inzetbaarheid.
Ruim een kwart van de HR-professionals (26 procent) wil pensioengerechtigde medewerkers langer in dienst houden. Hiermee maken ze gebruik van de regeling die dit mogelijk maakt en per 1 januari 2016 is ingegaan. Organisaties blijken met name bang om kennis, ervaring en competenties te verliezen als de babyboomgeneratie met pensioen gaat. Zij willen de kennis en ervaring van pensioengerechtigde medewerkers onder meer gebruiken om nieuwe medewerkers op te leiden.
Regelmatig tot in de late uurtjes doorwerken op kantoor is zeer slecht voor de gezondheid, met name voor vrouwelijk medewerkers. Vrouwen die meer dan zestig uur per week werken hebben drie keer meer kans op het krijgen van diabetes, kanker en hartziekten.