Jong geleerd is oud gedaan. Het aloude gezegde gaat volgens Petra van de Goorbergh, directeur van OVAL Branche voor duurzame inzetbaarheid, zeker op voor duurzame inzetbaarheid. Het is namelijk niet alleen een kwestie van gezondheid, maar ook van competenties, motivatie en loopbaanontwikkeling.
Duurzame inzetbaarheid blijft een belangrijk thema, zo blijkt uit een recente afspraak op Europees niveau tussen de sociale partners. De Europese werkgever- en werknemersorganisatie hebben afspraken gemaakt over beleid dat ervoor moet gaan zorgen, dat medewerkers zinvol en gezond tot aan het pensioen kunnen doorwerken.
73 procent van de Nederlandse werkgevers laat beschikbare sociale verzekeringsregelingen (SV-regelingen) intern onbesproken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson. De overheid verstrekt tal van korting- en subsidieregelingen om werkgevers te stimuleren specifieke categorieën werknemers in dienst te nemen en te houden. Echter hebben werkgevers een gebrek aan kennis om deze regelingen effectief in te zetten.
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf willen niets liever dan mensen in vaste dienst nemen, maar dan moeten wel de regels bij ziekte en voor ontslag worden aangepakt. Dat zegt MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen donderdag in De Telegraaf. ‘Alleen zo kan de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt worden aangepakt.’
Werkgevers die privaat zijn verzekerd tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid kunnen straks geen ‘loonsanctie’ van het UWV meer krijgen opgelegd. Aan dit wetsvoorstel werkt minister Asscher. Dit kwam ter sprake tijdens het Kamerdebat over loondoorbetaling bij ziekte van afgelopen donderdag 9 februari.
De meeste organisaties werken nog steeds niet met persoonlijke ontwikkelingsplannen (pop) of opleidingsbudgetten (pob) voor flexibel werkenden. Dit terwijl bedrijven die een duurzame band met flexibel werkenden proberen op te bouwen uiteindelijk beter af zijn zo constateert Fabian Dekker, arbeidssocioloog en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in de WRR-verkenning Voor de zekerheid – De toekomst van flexibel werkenden en de moderne organisatie van arbeid.
Bijna een kwart (23 procent) van de werknemers van 45 tot 65 jaar heeft een minder goede gezondheid. Zij verwachten dan ook tot gemiddeld 62,5 jaar door te kunnen werken. Ruim 2,5 jaar korter dan werknemers die een goede gezondheid ervaren. Dit meldt CBS naar aanleiding van een publicatie over de rol van gezondheid bij langer doorwerken.
Eigenrisicodragers voor de Ziektewet kunnen vanaf 2017 zonder tussenkomst van UWV een proefplaatsing goedkeuren voor (ex-)werknemers met een Ziektewet-uitkering. Een werknemer hoeft hiervoor zelf geen toestemming meer te krijgen van UWV.
'WGA eigenrisicodragers ervaren voldoende prikkels om de zieke werknemer gedurende de hele periode van twaalf jaar succesvol te laten re-integreren.' Zo luidt het resultaat van onderzoek door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Naast deze prikkel ervaren de werkgevers dat ze niet echt de regie hebben.
Bij modern werken hoort ook moderne bescherming. Nederlandse werknemers moeten dan ook na werktijd het recht op onbereikbaarheid krijgen. Dit stelt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher op zijn facebookpagina.