Het is de primaire verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers dat werknemers inzetbaar blijven, zo staat in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. De overheid zorgt voor de noodzakelijke randvoorwaarden. Een belangrijke succesfactor daarbij is een doorbraak op ‘levenlang leren’, aldus de coalitiepartners. Daarmee wordt verankerd dat toekomstige generaties werkenden productief en gezond kunnen werken, ook tot aan hun AOW-gerechtigde leeftijd.
Mensen die er voor elkaar zijn en tijd met elkaar doorbrengen zijn gelukkiger en gezonder. Thuis, in de buurt, maar zeker ook op het werk. Eenvoudige handelingen, kunnen een groot effect hebben. Deel onderstaande tips met je collega’s en maak ook jouw werkplek gelukkiger en gezonder.
Oudere lagere en middelbaar opgeleide technici (vaklieden) gaan vrijwillig eerder met pensioen. Dit omdat ze zich bedreigd voelen door hun huidige werkomstandigheden. Wat ze als een bedreiging voelen voor hun gezondheid. Deze groep ouderen geeft aan zich gezond te voelen, van hun werk te houden en inzetbaar te zijn. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bert Breij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU).
Bij 70 procent van de langdurige ziekmeldingen spelen - naast gezondheidsproblemen - eveneens niet-medische factoren een rol zo blijkt uit cijfers van Zorg van de Zaak.
Afgelopen zomer werd bekend dat marktwerkgevers in 2016 hun aantal banen voor arbeidsbeperkten ruimschoots gerealiseerd hebben. De overheidswerkgevers hebben hun doelstelling echter niet gehaald. Overheidswerkgevers worden nu verplicht het voor hun geldende aantal banen voor de doelgroep in te vullen.
Op psychische problemen rust nog steeds een taboe, zeker op het werk. Maar steeds meer mensen - en dus werknemers - hebben er last van. Hoe herkent u de ‘stresskippen’ in uw organisatie? En vooral: wat kunt u doen om hen te helpen?
De politiek moet ingrijpen om te voorkomen dat grote groepen werknemers in zware beroepen de eindstreep van hun pensioen niet halen, zeggen werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en de installatiebranche in het Financieele Dagblad. Maar ze mogen ook wel eens naar hun eigen rol kijken, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker op BNR.
Werknemers in de horeca bleven in 2016 het minst ziek thuis, werknemers in het openbaar bestuur het meest. De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder meer mee te maken dat er naar verhouding veel jonge werknemers in deze bedrijfstak werkzaam zijn. Dit meldt het CBS op basis van een publicatie over de verschillen in ziekteverzuim tussen bedrijfstakken.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt € 12,5 miljoen beschikbaar voor projecten om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. De subsidie kan worden aangevraagd door Onderwijs & Ontwikkelingsfondsen en samenwerkingsverbanden van sociale partners.
Werkgevers die mensen in dienst nemen die na 1 januari 2018 56 jaar of ouder zijn, worden gecompenseerd als deze werknemers uitvallen vanwege ziekte. Het gaat om mensen die meer dan een jaar werkloos zijn en een ww-uitkering hebben ontvangen. Dat staat in de verzamelwet waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling