Het ziekteverzuimpercentage in het eerste kwartaal van 2018 was 4,9: van elke 1000 te werken dagen zijn 49 verzuimd wegens ziekte. Hoger dan het in jaren is geweest zo meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Geluidsoverlast in open kantoren bereikt epidemische niveaus, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Oxford Economics in opdracht van Plantronics. In vergelijking met eerder onderzoek uit 2015 zijn de omstandigheden bovendien flink verslechterd.
Nederlandse werkgevers zetten zich internationaal bezien het meest in voor de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Als enigen van alle werkgevers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) scharen zij deze kwestie bij hun drie grootste uitdagingen ten aanzien van hun gezondheidsbeleid. Het aantrekken en behouden van talent wordt nog steeds gezien als grootste personele risico, niet alleen in Nederland maar ook internationaal.
10 Procent van de werkgevers in de grootzakelijke markt ziet het verzuim van medewerkers als falen. Voor de werkgevers in het mkb is dit percentage lager, 6 procent. Van de Nederlandse werknemers zegt 15 procent dat ziek zijn wordt afgekeurd door hun werkgever. Deze cijfers blijken uit de HR Marktmonitor van Unique en Motivaction.
Werkgevers doen nog niet voldoende om stress op de werkvloer tegen te gaan. Een derde van de werkgevers (34%) heeft volgens de werknemers weinig tot geen interesse in het geestelijk welzijn van hun werknemers.
In 2016 gaf ruim 18 procent van de vrouwelijke werknemers van 25 tot 35 jaar aan last te hebben van psychische vermoeidheid door het werk. Minstens een paar keer per maand voelden zij zich emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het eind van een werkdag, zo blijkt uit cijfers van CBS en TNO. De klachten hangen samen met de ervaren mate van zelfstandigheid in werksituaties.
74 procent van de Nederlanders meldt zich niet ziek bij (lichte) griep. Dat blijkt uit landelijk onderzoek in opdracht van HR-bureau Tentoo, onder meer dan duizend Nederlanders. Opmerkelijk is dat 62 procent vindt dat een financiële bonus bijdraagt aan het terugdringen van ziekteverzuim.
Werkgevers hebben mogelijk jarenlang duizenden euro’s teveel betaald aan de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Met die premie verzekeren zij hun werknemers onder meer tegen de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
Het aantal jonge mensen dat met een burn-out thuis zit, neemt toe. Een van de voornaamste oorzaken vormt het gebruik van smartphones zo meldt recruitmentorganisatie Hays. Door de mobiele bereikbaarheid voelen medewerkers de druk om permanent bereikbaar te zijn en klanten of collega's direct terug te mailen of te woord staan. Ook buiten kantoortijden, als ze ziek zijn of op vakantie. Enkele maatregelen die HR kan nemen om verdere toename te voorkomen.
Het grondpersoneel van KLM is aan de slag gegaan met persoonlijke duurzame inzetbaarheid. Zesduizend van hen hebben de afgelopen drie weken gebruik gemaakt van een nieuw door KLM beschikbaar gesteld digitaal instrument en het bijbehorende ontwikkelingsbudget. Van deze medewerkers is meer dan de helft daadwerkelijk overgegaan op het uitvoeren van een online beroeps- of gezondheidstest en de aankoop van een cursus of opleiding.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling