Nederlandse werknemers hebben dit jaar zeker 1,6 miljard euro beschikbaar voor zaken als opleiding, loopbaanoriëntatie, financiële scans en andere zaken die onder duurzame inzetbaarheid vallen. Het via cao’s beschikbare geldbedrag is sinds 2013 verdubbeld.
Een vitale en gezonde werkomgeving kan bijdragen aan beter presteren en werkgeluk van medewerkers. Maar wat maakt een werkomgeving echt vitaal? En hoe kunt u dit bewerkstelligen voor uw organisatie?
Voor de zesde keer op rij mag CSU zich ‘Top Employer Nederland’ noemen. Dit wereldwijde certificaat van het Top Employers Institute wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die de allerbeste werkomgeving creëren. CSU doet dit onder meer met 'Fris in je Werk', een programma van activiteiten om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden.
Werknemers moeten steeds meer doen en hebben daar steeds minder zelf over te zeggen. Dit vertaalt zich in een stijging van de burn-outklachten bij werknemers. Ongeveer een kwart van het totaal aantal verzuimdagen houdt verband met psychische klachten, overspannenheid of burn-out. Dit blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO.
Werkplezier levert veel op, zowel voor de werkende zelf als voor de werkgever. Werkplezier maakt productiever, vermindert het gevoel van werkdruk en zorgt voor een voldaan gevoel. Het blijkt dus een goede remedie tegen werkstress en burn-out. Medewerkers die plezier hebben in hun werk dragen ook bij aan een betere sfeer in het bedrijf en een hogere productiviteit.
Hoe zorgen we er voor dat goede voornemens standhouden, en niet op Blue Monday alweer vergeten zijn? Een aantal concrete handvatten die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ontwikkeld om gezond & veilig werken te bevorderen.
Zwangere werknemers hebben rond de bevalling recht op verlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV. Hiervoor is een zwangerschapsverklaring nodig, die de werknemer dient op te vragen bij de huisarts of een verloskundige. In deze verklaring staat de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld.
Het kabinet ziet af van de geplande bezuiniging op de arbeidsongeschiktheidswet, de WIA. Werkgevers en werknemers gaan zich inzetten voor een snelle terugkeer op de werkvloer van zieke werknemers. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit afgesproken met de werknemersorganisaties.
Kleine werkgevers hebben moeite om twee jaar lang loon te blijven doorbetalen aan werknemers die ziek zijn. Vanwege deze verplichting twijfelen ze ook om mensen in vaste dienst te nemen. Daarom komen er maatregelen die het voor kleine werkgevers makkelijker, duidelijker en goedkoper maken om loon door te betalen bij ziekte. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de werkgeversorganisaties hebben hier afspraken over gemaakt. Zij hebben een convenant getekend met het Verbond van Verzekeraars.
Werkgevers kunnen meer doen om burn-out bij werknemers te voorkomen. Re-integratie- en outplacementcoaches hebben duidelijke ideeën over verbetermogelijkheden zo blijkt uit onderzoek door reintegratiekiezen.nl en Outplacementkiezen.nl.