Ruim twee derde van de CSRD-plichtige bedrijven (70 procent) is goed voorbereid op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dat is een van de conclusies uit de Nationale CSRD Enquête 2024 van MVO Nederland, MT/Sprout en Change Inc. Hoewel mkb'ers nog niet CSRD-plichtig zijn, oriënteren ze zich er wel al op. Of zijn ze zelfs al bezig met de implementatie.
Steeds meer Nederlanders worstelen met het combineren van hun werk en privéleven. Bijna de helft van de werkenden zit geregeld in de knel, blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van vakbond CNV. Liefst een kwart geeft aan hierdoor tegen een burn-out aan te zitten.
In opdracht van het ministerie van SZW heeft TNO een Quickscan Leercultuur ontwikkeld waarin je kunt ontdekken waar kansen liggen voor het ontwikkelen van een sterke leercultuur.
Het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten is in de afgelopen vijf jaar met 30 procent toegenomen. Dat melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzuim door overspanning of een burn-out. De arbodiensten spreken van een zorgwekkende stijging en een risico voor de arbeidsmarkt en maatschappij.
Een op de vijf (18%) organisaties geeft toe geen inclusief en divers personeelsbestand te hebben. Zeventien procent heeft zelfs weleens bewust een kandidaat afgewezen op basis van afkomst, geloof of leeftijd. De organisaties die het wel een inclusief en divers personeelsbestand (willen) hebben, hebben daar diverse beweegredenen voor.
Bedrijven stellen zich te passief op als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Ze kunnen de risico’s op grensoverschrijdend gedrag inperken door beter onderzoek te doen naar (nieuw) personeel. Dat en meer blijkt uit nieuw onderzoek van Validata in samenwerking met Hoffmann.
Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG) op de werkvloer staat niet in de top tien van belangrijkste beleidsthema's van HR-professionals. Als er wel gestuurd wordt op diversiteit dan is dat op culturele en etnische diversiteit en minder op gender en arbeidsbeperking. "Dat vraagt niet alleen om visie, maar vooral ook om bewustwording en praktische stappen voor het bevorderen van meer diversiteit in een inclusieve(re) omgeving."
Terwijl veel organisaties zich voornamelijk richten op de verre stip aan de horizon, valt er juist aanzienlijke winst te behalen op korte termijn. Dat blijkt uit de handreiking Impact maken op diversiteit & inclusie: Een springplank naar duurzame verandering van de SER.
In 2023 gaf 35,5% van alle werknemers aan een langdurige ziekte, aandoening of handicap te hebben. Twee derde van alle werknemers gaf aan dat er geen (verdere) aanpassingen in de werkplek of in de werkzaamheden nodig zijn in verband met hun gezondheid.
Ruim zes op de tien werkende Nederlanders vinden 40 uur werken per week te veel. Bovendien geeft ruim een derde aan bang te zijn bij hun bestaande werkgever een burn-out te krijgen, een angst die vooral jongeren bezighoudt. In deze leeftijdsgroep is dan ook sprake van een grote behoefte aan hulp van de werkgever.