Vooral jongere werkenden worstelen met hard werken. Werkdruk is met name een probleem onder werkenden tot en met 35 jaar. Jongeren hebben meer middagdips, zijn vaker moe en uitgeblust en belanden vaker in kleine verslavingen na het werk. Ook hebben jongeren vaker het gevoel dat ze er niets aan kunnen doen dat hun werk energie kost. Verder geven jongeren vaker aan dat ze niets kunnen doen aan problemen op hun werk die anderen veroorzaken.
Maar liefst 27 procent van de Nederlanders haalt te weinig voldoening uit zijn of haar werk. Dit blijkt uit een onderzoek van Vertellis onder 1.035 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Vier op de tien ondervraagden zou op werk graag meer tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling zoals mindfulness of stressreductietraining.
Dat werkgeluk en werkstress lijnrecht tegenover elkaar staan, weten we inmiddels. Medewerkers ervaren dit als een toenemend probleem. Ze hebben het gevoel dat ze fulltime moeten presteren op maximaal vermogen. Hetzelfde wordt gevraagd van machines. Echter, het machinepark bij bedrijven wordt vaak beter onderhouden dan het belangrijkste kapitaal, de medewerker. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen. De slimme technologie van tegenwoordig geeft managers de unieke kans om het werkgeluk op de werkvloer realtime te meten, de signalen op te pakken zodat hier perfect op in wordt gespeeld.
Nu nieuwe technologieën meer traditionele en routinematige taken automatiseren, erkennen leidinggevenden en medewerkers dat emotionele intelligentie (EI)-vaardigheden - zoals zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiebeheer - een belangrijke voorwaarde voor succes in de komende jaren zullen zijn.
Werkstress en burn-out worden veel te vaak verkeerd behandeld. Dit kan effect hebben op de economische groei. Arbo Unie bepleit een meer doeltreffende aanpak gericht op het voorkomen en verhelpen van de oorzaken van stress. Zonder ingrijpen, stijgt het percentage van de beroepsbevolking dat in 2030 thuis zit of beduidend minder functioneert naar 25%.
In 2018 zijn er 3.854 meldingen van beroepsziekten door 761 bedrijfsartsen geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie. De meest gemelde beroepsziekten zijn psychische aandoeningen en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat.
Werkgevers voelen vaak de verantwoordelijkheid voor een inclusieve arbeidsmarkt, maar nemen niet altijd concrete maatregelen zo blijkt uit het rapport 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers – editie 2' van het SCP. Effectief beleid maken om diversiteit en inclusiviteit te sturen is moeilijk. Een deel van de oplossing is gebruik maken van data-analyse.
Vorig jaar heeft een griepepidemie ons land ongeveer 1,3 miljard euro gekost. De kosten voor ziekteverzuim waren in 2018 ruim twee keer zo hoog als in 2017. In maart van dit jaar meldde ArboNed dat het ziekteverzuim opnieuw gestegen is. Met het aanbreken van de herfst is ziekteverzuim voor werkgevers en managers een terugkerend thema. Een structurele oplossing is welkom.
Naast aantrekken personeel, is het beheersen van de werkdruk het meest genoemde knelpunt in personeelsbeleid voor werkgevers. Dit blijkt uit het rapport 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers – editie 2' van het Sociaal Cultureel Planbureau.
16% van de werkende mantelzorgers is negatief over hun werk/mantelzorgbalans. Mantelzorgers die steun ervaren melden zich 3x minder ziek dan mantelzorgers die geen gehoor vinden bij hun werkgever. Wordt de combinatie als slecht ervaren, dan denkt 39% aan het zoeken van een andere werkgever, bij een goede combinatie is dit slechts 5%. Dit blijkt uit onderzoek van stichting Werk&Mantelzorg onder 5000 werkende mantelzorgers.